Hrvatska bira predsjednicu ili predsjednika

Hrvatska bira predsjednicu ili predsjednika

U  subotu, 21.12.2019. u 21 sat po našem vremenu otvorena su biračka mjesta u Canberri, Sydneyu i Melborunu, potvrdila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin.

Zbog vremenske razlike, dva sata kasnije otvara se biračko mjesto u hrvatskom veleposlanstvu u Tokyu, u ponoć biračka mjesta u australskom Perthu te u Pekingu, sat iza ponoći, dakle u nedjelju u 1:00 sat u Jakarti, u Indoneziji.

U inozemstvu, gdje će se hrvatski predsjednik birati u 47 država, posljednja se otvaraju i zatvaraju birališta u Chicagu i Los Angelesu, u ponedjeljak u 2, odnosno 4 sata po našem vremenu.

DIP je objavio popis biračkih mjesta u inozemstvu, s lokacijama i adresama, najviše ih je (44) u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj (17).

Po četiri su određena u Australiji i Sjedinjenim Državama, po tri u Italiji i Kanadi, po dva u Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, Mađarskoj, Švicarskoj, Turskoj, Poljskoj te Afganistanu.

U inozemstvu mogu glasovati hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili pak imaju hrvatske osobne iskaznice s upisanim prebivalištem u inozemstvu na temelju kojih su automatski registrirani za glasovanje. Glasovati mogu i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Izbore će pratiti rekordan broj promatrača, više od 24 tisuće, a njih 290 taj će posao obavljati na biralištima u inozemstvu.

Što građani misle o izbornoj šutnji?

DIP je javio da je od građana dobio tek nekoliko poziva oko ubačenih letaka u poštanske sandučiće. No, pitali smo građane ima li izborna šutnja smisla s obzirom na društvene mreže i Internet.

Rikardo smatra da se “danas preko interneta ništa ne može sakriti niti prikriti tako da to nema smisla”, a Robert nam je rekao da je problem što kola previše informacija: “Možda još mediji da, ali internet i ovo – nema šanse.”

Krešimir je rekao: “Čujem upravo komentare da svi vrve, da ima i poziva, da ih se ometa i da nema prave izborne šutnje. Tako da je pitanje koliko to sve ima smisla.”

Iz istog razloga i Domagoj smatra da je izborna šutnja besmislena: “Mislim da ljudi to krše na nevjerojatan način tako da šalju poruke, objavljuju na društvenim mrežama ili bilo kojim kanalima. Mislim da to nema više smisla.”

Prve ankete moći ćete vidjeti već nakon zatvaranja birališta

S jednog se biračkog mjesta uživo u Dnevnik Nove TV javio Vjekoslav Đaić, koji je rekao da je sve spremno za izbore.

“Stigli su paravani koji nam omogućuju tajnost i anonimnost glasanja. Tu se skrijete i donesete odluku te glasački listić potom ide u glasačku kutiju, koja je također na ovom biračkom mjestu. Međutim, još uvijek nije složena, još uvijek nije zapečaćena. To će se dogoditi u nedjelju prije 7:00 sati. Dakle, neposredno prije otvaranja biračkog mjesta”, rekao je Đaić.

“Stigli su i glasački listići. Međutim, oni ne smiju biti u ovoj prostoriji. Ja također ne znam gdje ih je predsjednica biračkog odbora ovog biračkog mjesta spremila. Na sigurnom su i zapravo čekaju početak glasanja”, dodao je Đaić.

Odmah po prestanku izborne šutnje, točno u nedjelju u 19 sati, Nova TV objavit će prve procjene izbornih rezultata. Izlaznu anketu provode anketari agencije Ipsos, a kutije za izlazne ankete bit će u blizini 150 biračkih mjesta.

Nakon što glasate, prići će vam Ipsosovi anketari i zamoliti da ispunite listić sličan glasačkom. Ovaj za izlazne ankete ima i mali dodatak, a to su pitanja vezana za dob, spol i stručnu spremu. Izlazna anketa je, baš kao i glasovanje, u potpunosti anonimna.

“Struka kaže da su izlazne ankete kvalitetne, odnosno precizne, ako je prosječno odstupanje do dva posto. Međutim, naša praksa već duži niz izbora pokazuje značajno preciznije rezultate, a odstupanja su u pravilu ispod jedan posto”, rekao je Ante Šalinović, Ipsosov voditelj istraživanja.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing