Hubble ruši kozmičke rekorde: Snimio je najstariju galaksiju

Hubble ruši kozmičke rekorde: Snimio je najstariju galaksiju

Da bi snimili dosad najstariju galaksiju, znanstvenici su morali izvući maksimum iz teleskopa Hubble. Galaksija je nastala samo 400 milijuna godina nakon Velikog praska

Jedva vidljiva galaksija koju je snimio teleskop Hubble postavila je novi rekord za najstariju galaksiju koju smo detektirali.

Galaksija udaljena 13,4 milijardi svjetlosnih godina zove se GN-z11 i nalazi se u smjeru Velikog medvjeda, a formirala se samo 400 milijuna godina nakon nastanka svemira.

Prethodni rekorder bio je 13,2 milijarde svjetlosnih godina daleka galaksija koju su otkrili u listopadu.

– Ovo je velik korak u prošlost, dalje od onog što smo ikad očekivali da će biti moguće teleskopom Hubble – rekao je Pascal Oesch, astronom sa Sveučilišta Yale.

Da bi vidjeli ovu galaksiju, znanstvenici su morali izvući maksimum iz Hubblea. Koristili su spektrograf koji rasipa svjetlost da bi uočili iznimno svijetlu galaksiju u kojoj se zvijezde formiraju 20 puta brže nego u Mliječnoj stazi. Da bi odredili starost analizirali su kako se valna duljina svjetlosti te galaksije mijenja, s obzirom na udaljenost koju je morala prijeći. Podaci su pokazali da je galaksija relativno mala, oko 25 puta manja od naše.

Znanstvenici dodaju kako će novi rekord vjerojatno stajati do lansiranja teleskopa James Webb . On bi trebao biti lansiran 2018. godine i moći će vidjeti još dalje u prošlost.

24sata.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar