ILIJA CVITANOVIĆ: Već 20 godina u Saboru imamo predstavnike koji sjede iz osobnih razloga

ILIJA CVITANOVIĆ: Već 20 godina u Saboru imamo predstavnike koji sjede iz osobnih razloga

Predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović u intervju za „Dnevni list“ govori o razlozima koji su doveli do toga da su neovisnu listu generala Željka Glasnovića na predstojećim izborima za Sabor RH podržali kako HDZ 1990. tako i neke druge hrvatske stranke u BiH.

Ističe kako je uvjeren da će ova lista biti pobjednička na izborima te kako će ulazak generala u Sabor doprinijeti da se teme od interesa hrvatskog naroda u BiH čuju u saborskim klupama, a što bi u konačnici trebao biti i doprinos da se ukupan odnos RH prema Hrvatima u BiH, kako u političkom, tako i gospodarskom smislu, promijeni na bolje. U kontekstu lokalnih izbora uvjeren je kako će HDZ 1990. značajno popraviti izborni rezultat te osvojiti veći broj vijećnika, ali i načelnika. Govoreći o ukupnim odnosima unutar BiH, on je naglasio kako pomirenje bošnjačkih stranaka i stvaranje bošnjačke koalicije dolazi Hrvatima na naplatu.

Neovisnu listu Željka Glasnovića podržalo je nekoliko stranaka; između ostalog i HDZ 1990. Koji su razlozi za to te kakva su očekivanja od izbora za Hrvatski sabor kada je u pitanju 11. izborna jedinica?

– Više od 20 godina imamo predstavnike Hrvata iz biH u Saboru koji su tamo samo iz osobnih razloga, a od njihovog boravaka tamo hrvatski narod u BiH i dijaspori nije imao suštinske koriste. Kao odgovorni ljudi i stranka učiniti ćemo sve da takav model konačno promijenimo, a jamstvo takve promjene je general Željko Glasnović. Siguran sam da će lista generala Glasnovića pobijediti, a ja osobno kada bih morao birati u ovoj utakmici- izgubiti sa časnim hrvatskim generalom; generalom Glasnovićem ili dobiti s Božom Ljubićem, uvijek bih izabrao generala Glasnovića.

Kako bi ocijenili dosadašnje aktivnosti izvršne i zakonodavne vlasti u Hrvatskoj, a u kontekstu pomoći Hrvatima u BiH? Što bi trebalo mijenjati te može li se očekivati da će Hrvatska u budućnosti snažnije gospodarski, ali i politički podupirati Hrvate u BiH?

– Najkonkretniji odgovor na ovo pitanje je sadašnji položaj Hrvata u BiH i odnosa Hrvatske prema Hrvatima u dijaspori. Nažalost, pozicija Hrvata nije nimalo dobra, a odgovornost za ovakvo stanje logično nose oni koji svih ovih 20 godina žive od obećanja, pa i prevara svoga naroda. Naša je obveza mijenjati ovakvo stanje i pristup što će svakako rezultirati i boljom političkom pozicijom, a i snažnijom gospodarskom suradnjom Hrvatske i BiH. Ova lista na čelu s generalnom Glasnovića ima odlučnosti, znanja i viziju kako stvari mijenjati na bolje.

Lokalni izbori u BiH su pred nama. Kako se stranka priprema za iste te kakva su vam očekivanja u pogledu izbornog rezultata?

– U tijeku su redovite predizborne aktivnosti koje provodimo na terenu. Stranka je značajno osnažila u pogledu infrastrukture, a naše izborne aktivnosti i program uskoro će biti prezentirati javnosti. Što se tiče izbornih rezultata ja sam optimist, a taj optimizam temeljim na pozitivnim reakcijama koje dobivam iz svih dijelova BiH. Ono što je sigurno je da ćemo naš izborni rezultat značajno popraviti u odnosu na lokalne izbore iz 2012. godine. imat ćemo sigurno veći broj i vijećnika i načelnika.

U pojedinim općinama s hrvatskom većinom vaša stranka nastupa u okviru koalicija. Možete li ocijeniti kvalitetu odnosa koalicijskih partnera te otkriti i moguće planove za budućnost?

– HDZ 1990. pokazao se kao politička stranka kojoj je interes hrvatskog naroda iznad svega. Prvi smo pružili ruku i izrazili spremnost zajedničkog nastupa u svim onim sredinama gdje bi nacionalni interes mogao biti ugrožen zbog naše razjedinjenosti. Nažalost postoje i one stranke kojima je temeljna politika potcijenjivanje, omalovažavanje i manipulacija nad vlastitim narodom. Takav njihov odnos je ključni razlog da smo na zadnjim izborima doživjeli katastrofalne posljedice po hrvatski narod na ugroženim područjima središnje Bosne i Posavine poput Viteza, Odžaka, Novog Travnika… Isto se ponašaju i danas čime pokazuju kako je njihova priča oko nužnosti jedinstva hrvatskog naroda samo floskula za javnost.

U kontekstu lokalnih izbora kako gledate na područja u kojima je ugrožen nacionalni interes?

– Ponavljam, mi smo našu spremnost za dogovor u više navrata iskazali. Nažalost nije bilo razumijevanja od HDZ-a BiH i javnost s tom činjenicom mora biti upoznata i to je adresa na kojoj se mora tražiti odgovornost.

Mostar ponovno ostaje bez izbora. Gdje je izlaz iz ove situacije?

– Tragično je što se događa u Mostara, čiji građani nisu zaslužiti da su već desetljeće taoci dogovorne politike HDZ-a BiH i SDA. Ovakva situacija samo njima odgovara i očigledno je kako im je cilj zadržavanje postojećeg stanja. Pozivam sve demokratske snage da podignu glas i da građanima Mostara osiguramo ono što svi iz BiH uživaju, a to je pravo birati i biti biran.

Kakve su vaše procjene daljnjeg razvoja situacije ne europskom te može li BiH napraviti značajniji iskorak?

– Europski put BiH nema alternativu, ali je jasno da postoje mnoge prepreke koje se manifestiraju kroz česte zastoje i nemogućnosti dogovora.

Kočničari europskog puta će biti prepoznati od građana, a oni će im, nadam se u vrlo skoro vrijeme poslati vrlo jasnu poruku.

Kako komentirate rad vlasti na različitim razinama u BiH, odnosno, koalicijske odnose, ali i čestu praksu preglasavanja hrvatskih predstavnika?

– Stanje u kojem se građani BiH nalaze najbolji je odgovor na pitanje kako radi vlast. Nažalost, to je lako uočljiva činjenica, a u ovoj državi dobro i lagodno žive samo nositelji vlasti, njihove obitelji i nekolicina njihovih prijatelja. S druge strane budući sam predsjednik stranke kojoj je interes hrvatskog naroda na prvom mjestu neprihvatljivo mi je nastojanje lidera HDZ-a BiH da bude posrednik u procesu mirenja bošnjačkih stranaka i stvaranja velikobošnjačkog jedinstva. Računi njihove velike političke ljubavi kao po pravilu uvijek dođu Hrvatima na naplatu. Ja takvu politiku lidera HDZ-a BiH ne podržavam i ne razumijem. Umjesto da hrvatskom narodu odgovori na pitanje što je s kanalom na hrvatskom jeziku, izmjenama Izbornog zakona, Hrvatom na čelu Ministarstva branitelja, izmjenama načina odlučivanja u federalnoj Vladi, teritorijalno-administrativnom preustroju BiH, gospodin vrijeme troši na mirenje Radončića i Izetbegovića, a a produkt toga je preglasavanje Hrvata na svim razinama vlasti.

Možete li se osvrnuti na odnose u BiH sa Srbijom, a posebice u kontekstu nedavnih izjava lidera RS-a i Srbije?

– Pretpostavljam da mislite na izjave Milorada Dodika i Alekandra Vučića. Već dulje vrijeme je očigledno kako ovakva retorika, koja je civiliziranom svijetu potpuno neprihvatljiva, služi isključivo u svrhu podrške Dodiku na predstojećim izborima. Ali kada već žele takvim rječnikom komunicirati želim im jasno poručiti-prošlo je vrijeme da je velikosrpska ideologija mogla proći u BiH i Hrvatskoj. Takva politika poražena je veličanstvom vojnom akcijom Oluja. Nažalost neki očito nisu izvukli pouku.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar