Intervju s dr. Marom Anđelić: Dom zdravlja Rama bogatiji za biokemijski analyzer

Jučer smo posjetili  JU Dom Zdravlja „Rama“ u Prozoru koji je nedavno postao bogatiji za biokemijski automatski analyzer. Tom prilikom smo od ravnateljice dr. Mare Anđelić dobili nekoliko korisnih informacija vezanih za zdravstvo u našoj općini.

U nastavku teksta pročitajte razgovor s ravnateljicom JU Doma zdravlja „Rama“ dr. Marom Anđelić.

Uredništvo: Poštovana Ravnateljice,  što nam možete reći o primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja je u prethodnih nekoliko godina doživjela značajne reforme, a koje su aktualne i danas?
Dr. Mara Anđelić:  Dom zdravlja „Rama“ je zdravstvena ustanova koja skrbi o zdravstvenom stanju cjelokupnog stanovništva općine Prozor-Rama. Primarna zdravstvena zaštita predstavlja temelj zdravstvenog sustava u federaciji BiH. Strateško opredjeljenje je da se oko 80% svih zahtjeva za zdravstvenom zaštitom treba zadovoljiti na primarnom te tako smanjiti upućivanje na više i skuplje nivoe zaštite. Prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti zdravstvena zaštita na primarnom nivou obuhvaća obiteljsku medicinu, zdravstvenu zaštitu djece, djelatnost polivalentnih patronažnih sestara u zajednici, higijensko-epidemiološku zaštitu, hitnu medicinsku pomoć, zaštitu reproduktivnog zdravlja žena, zdravstvenu zaštitu kod nespecifičnih i specifičnih plućnih oboljenja, fizikalnu i mentalnu rehabilitaciju, zubozdravstvenu  zaštitu, laboratorijsku i radiološku dijagnostiku primarnog nivoa te ljekarničku djelatnost.

Uredništvo: Na koji način Dom zdravlja „Rama“ pruža primarnu zaštitu svojim pacijentima?
Dr. Mara Anđelić: Dom zdravlja pruža primarnu zdravstvenu zaštitu kroz timove obiteljske medicine, laboratoriju, službu za radiološku dijagnostiku, službu za hitnu medicinsku pomoć, kao i službe u zajednici. Uz to Dom zdravlja je dužan sudjelovati u osiguranju uvjeta za pružanje specijalističko-konzultativne djelatnosti i djelatnosti javnog zdravstva na svom području.

Uredništvo: Koliko Dom zdravlja „Rama“ danas ima uposlenih djelatnika?
Dr. Mara Anđelić: U skladu s ugovorom sa zavodom zdravstvenog osiguranja županije Dom zdravlja trenutačno upošljava 70 djelatnika od kojih je 10 liječnika: specijalist obiteljske medicine, internist (završen PAT), ginekolog, dva pedijatra (završen PAT), ORL (završen PAT),tri liječnika opće prakse (završen PAT) i specijalizant (med. radiologija).

Uredništvo: Što nam možete reći o obiteljskoj medicini koja je dio zdravstvenih reformi?
Dr. Mara Anđelić: Svi liječnici koji imaju završen PAT program koji predstavlja dodatnu edukaciju iz obiteljske medicine su dio timova obiteljske medicine. U prethodnom periodu se obavlja registracija pacijenata jer  se svaki pacijent dužan registrirati, a sam ima pravo odabrati liječnika odnosno tim obiteljske medicine koji će skrbiti za njega.

Uredništvo: Kako tretirate pacijenta koji prilikom dolaska u Dom zdravlja i traženja liječničke pomoći ne zatekne liječnika kod kojeg je registriran?
Dr. Mara Anđelić: Samo izabrani liječnik može pružiti uslugu i pisati kroničnu terapiju svom pacijentu. Ako se radi o hitnim slučajevima ili ako  je određeni liječnik  odsutan na duži vremenski period, onda se u ovim slučajevima  imenuje zamjena i o tome se informira Zavod zdravstvenog osiguranja županije.

Uredništvo: Budući da ste sada ravnateljica Doma zdravlja, možete li nam reći kako pacijenti prihvaćaju nove metode unutar zdravstvenih reformi te kako se  medicinsko osoblje snalazi u svemu tome?
Dr. Mara Anđelić: Svjesni smo da nije lako prihvatiti ovakve promjene ni medicinskom osoblju ni pacijentima, ali svi moramo uložiti određene napore kako bi mogli pružiti najbolje našim pacijentima.  Prostor kojim raspolažemo je također teško prilagoditi novim zahtjevima, ali ćemo uložiti dodatne napore kako bi se koliko toliko približili zadanim standardima.

Uredništvo: U Domu zdravlja „Rama“ uposleno je i nekoliko vanjskih suradnika specijalista. Možete li ih nam nabrojati?
Dr.Mara Anđelić: Pored stalno uposlenih liječnika imamo i 6 vanjskih suradnika specijalista: internista, dijabetolog, ortoped, neuropsihijatar, oftamolog, pulmolog i pedijatar alergolog.  Napominjem da u Domu zdravlja „Rama“ rade i 3 stomatologa od kojih je 1 na završnoj godini specijalizacije iz ortodoncije.

Uredništvo: Nedavno ste spomenuli inovacije u usluzi Domu zdravlja „Rama“, a  koje ste Vi uveli svojim dolaskom na mjesto ravnateljice.
Dr. Mara Anđelić: Radi se o suradnicima koji su angažirani radi poboljšanja zdravstvene zaštite u našoj ustanovi kako pacijenti ne bi morali odlaziti na pregled u SKB u Mostaru. U sklopu Doma zdravlja „Rama“ od nedavno radi psiholog koji će, nadam se, uskoro biti voditelj Centra za rani rast i razvoj. Početkom ove školske godine uspostavili smo i logopedsku službu koja će biti dostupna djeci s problemima u govoru dva puta mjesečno.  Još jedna novost u našem Domu zdravlja su alergotestovi koji se mogu raditi po preporuci liječnika, a zato je kao vanjski suradnik uposlen i pedijatar alergolog. Prije mjesec dana  nabavili smo i biokemijski automatski analyzer.

Uredništvo: Koja je važnost novog biokemijskog  automatskog  anayzera u Vašem i našem Doma zdravlja?
Dr. Mara Anđelić: Naš novi analyzer će reducirati broj pretraga koje su se do sada radile u laboratoriju SKB Mostar.Uzorci  za analizu su se samo određenim danima slali u mostarski laboratorij pa su se tako tim danima u našem Domu zdravlja stvarale velike gužve i pacijenti su morali čekati. Sada će pacijentima, a i nama kao medicinskom osoblju,  biti mnogo lakše jer se odsada te pretrage mogu raditi u našem Domu zdravlja svakim radnim danom.

Uredništvo: Što je sa sektorskim ambulantama u našoj općini?
Dr. Mara Anđelić: U sastavu Doma zdravlja „Rama“ su 4 sektorske ambulante koje su formirane na Orašcu, u Rumbocima, Uzdolu i Gračacu. U njima su uposlene medicinske sestre, aliječnici u iste dolaze svaki ili svako drugi tjedan.

Uredništvo: Vjerujemo da Dom zdravlja „Rama“, kao i svaka ustanova, imate svojih problema i nedostataka. Možete li nam s ravnateljske pozicije  Doma zdravlja otkriti koji su vaši problemi?
Dr Mara Anđelić: Da, trudimo se zaista uslugu u našem Domu zdravlja dići na zavidnu poziciju i slijediti moderne standarde, no nažalost u tom nastojanju imamo i velikih kočnica i problema.
Jedan veliki problem nam predstavlja nerazumijevanje i negativan  odgovor ministarstva kada su u pitanju specijalizacije. Naime u ovoj godini smo od nadležnog ministarstva tražili odobrenje za nekoliko specijalizacija, prvenstveno iz psihijatrije s obzirom na specifične uvjete u kojima radi naša ustanova. Iako  smo u ovom zahtjevu naveli da je Općina Prozor-Rama u proteklom ratu izravno bila pogođena ratnim traumama i da su i danas prisutne brojne posljedice te da smo suočeni s problemom nezaposlenosti, posljedične depresije i različitih ovisnosti kao što je alkohol, droga kocka i sl.  što narušava obitelj koja je temelj svake zajednice i opstanka naroda na ovom području, a financijska situacija velikog broja korisnika zdravstvene zaštite je takva da ni uz najbolju volju nisu u mogućnosti odlaziti na redovite kontrole u SKB Mostar, a kamoli na grupno liječenje svaki tjedan ili češće, nismo naišli na razumijevanje niti na pozitivan odgovor ovog ministarstva. Smatramo da bi ova specijalizacija  bila pokazatelj kako zdravstveni djelatnici i viši nivoi vlasti znaju prepoznati potrebe najugroženijih korisnika zdravstvene zaštite.
Budući da smo osnovali i polivalentno-patronažnu službu, za ovu službu nam veliki nedostatak predstavlja nedostatak terenskog vozila kojim bi olakšali našem osoblju dolazak do svih pojedinaca do kojih je potrebno kao i stalni deficit kadra.  Njega bolesnika kao palijativna skrb još uvijek ne postoji kao samostalna djelatnost u  Domu zdravlja nego se obavlja uglavnom preko službe hitne pomoći.
 
Uredništvo: Dr. Maro imate li poruku za kraj našeg razgovora?
Dr. Mara: Evo, smatramo da svoj posao obavljamo svjesno i odgovorno. Još uvijek se nedovoljno radi na prevenciji i promociji zdravlja pa bi u narednom periodu trebalo raditi na organiziranju predavanja i edukacije stanovništva, kako u gradu tako i u ruralnim sredinama, kako bi se spriječio razvoj zaraznih, ali još više epidemija nezaraznih bolesti kao što su visoki tlak i dijabetes sa svim svojim posljedicama, a koje se mogu preventirati zdravom prehranom, tjelesnom aktivnošću i izbjegavanjem loših navika.

Uredništvo: Dr. Maro hvala Vam na Vašem gostoprimstvu i na vremenu poklonjenom za ovaj lijepi i koristan razgovor. Nadamo se također da će te naići na razumijevanje i da će te uskoro riješiti probleme koji tište Dom zdravlja „Rama“. Vama i vašim suradnicima želimo uspješan daljnji rad. Hvala Vam!
Dr. Mara Anđelić: Hvala Vama i uredništvu  ramskog vijesnika na posjeti našem Domu zdravlja. Svako Vam dobro!
 
 
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar