Invalidnine u ZHŽ-u – isplaćeni svi zaostaci za 2015.

Invalidnine u ZHŽ-u – isplaćeni svi zaostaci za 2015.

Kako je i bilo dogovoreno s novim federalnim ministrom za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata Salkom Bukvarevićem, ratni stradalnici u Zapadnohercegovačkoj županiji počeli su dobivati svoje invalidnine.

Isplaćeni su svi zaostaci za 2015. godinu kada su u pitanju osobne invalidnine, ovo je za Dnevni list potvrdio Dragan Radić, predsjednik HVIDR-e HVO-a HB. Dodao je kako će zaostaci za 2014. biti isplaćeni kada se dostavi sva potrebna dokumentacija resornom ministarstvu.

Niti kod toga ne bi trebalo biti problema jer se ranije postigao dogovor resornog ministra sa županijskim i općinskim dužnosnicima iz ZHŽ-a kao i braniteljskih udruga. Do sada se svi držimo dogovora, kazao je Radić.

Naime, problemi s isplatom osobnih invalidnina pojavili su se kada su bivši resorni federalni ministar Zukan Helez i tadašnja Vlada FBiH obustavili isplatu jer tamošnje vlasti i branitelji nisu pristajali na reviziju. S druge pak strane, udruženja branitelja, županijske i općinske vlasti u ZHŽ-u kategorički su i tada tvrdili kako nisu protiv revizije, ali se ona mora vratiti u okvire zakona i Ustava FBiH.

Stvari su se srećom počele pomicati prema naprijed dolaskom novog ministra, koji je od stupanja na dužnost održao brojne sastanke na kojima su se tražili modeli otklanjanja svih zastoja koji su se pojavili proteklih godina. Radić kaže da su do sada imali nekoliko razgovora s Bukvarevićem u kojima su definirali određene stvari, a kada je u pitanju njihova realizacija, ići će se korak po korak.

Po tko zna koji put naglašavamo kako jesmo za reviziju, ali reviziju koja će poštivati zakone, Ustav BiH i presude Ustavnog, ali i svih drugih sudova u FBiH. Dosadašnja suradnja s novim ministrom je dobra i nadamo se kako će se tako nastaviti i u budućnosti, poručio je Radić.

Potvrdio je kako su na posljednjem sastanku Udruga proisteklih iz HVO-a i Armije BiH s Bukvarevićem dobili potvrdu kako će se poštivati sve presude Ustavnog suda FBiH vezane uz proces revizije. Uz to, navodi kako će se uskoro održati i sastanak predstavnika udruga, Bukvarevića i predstavnika Instituta za medicinsko vještačenje FBiH kako bi se kroz razgovore otklonile sve anomalije koje se pojavljuju na relaciji branitelji – Institut.

Stvari idu u dobrom smjeru, što je ohrabrenje za sve branitelje koje se godinama šikaniralo na razne načine, ističe Radić. Prema tome, zamah koji se pojavio promjenom vlasti kada je u pitanju braniteljska problematika nastavljen je u pozitivnom smjeru te ostaje samo nada kako će se stvari odvijati na taj način, poštujući Ustav FBiH, zakone i propise.

dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing