Izetbegović: Obećao sam 100 000 radnih mjesta, a otvorili smo 109 000?

Izetbegović: Obećao sam 100 000 radnih mjesta, a otvorili smo 109 000?

Nakon što su ga delegati sedmog Kongresa izabrali za predsjednika Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović koji je i dosad obavljao tu dužnost, na press-konferenciji je izjavio da SDA, u predloženom novom statutu, racionalizira stranačke strukture i uvodi odredbe o ograničenju mandata i akumulacije funkcija.

‘Otvorili smo kvote za žene, mlade i nebošnjake, omogućit ćemo povoljniji gender, nebošnjaci i mladi treba da budu zastupljeni na svim razinama”, rekao je dodavši da stranka treba biti kao Bosna i Hercegovina koju odlikuje bogatstvo različitosti. Istaknuo je da su prioriteti u idućem razdobju integracije, sve ono, kako je rekao, što se suprotstavlja tendencijama dezintegracije, a prije sve to su unutarnje integracije te zatim integracije u EU i NATO, a prioritet su i reforme. U tom kontekstu, za iduću godinu je najavio usvajanje “oko pola europske legislative“, što će biti imperativno za Bosnu i Hercegovinu, po principu “uzmi li ostavi“.

Prioriteti stranke

Prioriteti stranke u novom mandatu, najavio je Izetbegović, bit će i očuvanje tekovina obrane BiH i “obrana onih koji su branili BH“, iskorak k bosanstvu i snažnije okretanje dijaspori, kao i snažnija briga za povratnike. Najavio je i jači angažman za unapređenje statusa kategorija kao što su obitelji i mladi, koje su po Izetbegovićevim riječima, u međuvremenu “napadnute društvenim pošastima”.

Izetbegović: Prioriteti SDA su integracije i reforme

Kao idući, vrlo bitan cilj SDA, naznačio je snažnije ulaganje u znanost, kulturu i sport. Mora biti više novca za to “jer u Bosni i Hercegovini se rađaju izvanredni ljudi“, talenti”. ”Iza nas je proces tranzicije netržišne privrede u tržišnu i sad se treba baviti mjerama o radnim uvjetima, ispravljati nepravde u tom pravcu, popravljati uvjete rada. Jedan od fokusa SDA bit će na tome u idućem mandatu”, riječi su lidera SDA.

Deklaracija SDA

Programska deklaracija SDA, koju je on danas prezentirao delegatima Kongresa, izazvala je prašinu kod određenih stranaka jer je izraženo opredjeljenje za regionalno uređenu Bosnu i Hercegovinu, što je želja i politika za koju će se, kako je najavio, ova stranka zalagati. Izetbegović je izrazio nadu da će i “srpski korpus“ biti moguće uvjeriti da Bosna i Hercegovina pripada EU i NATO integracijama jer primjeri iz regije, iz Crne Gore naprimjer, govore o boljicima takvog opredjeljenja. Odgovarajući na novinarska pitanja, Izetbegović je iznio statistički podatak da je za četiri godine u Bosni i Hercegovini proizvedeno 109.000 radnih mjesta te podsjetio da je on svojevremeno obećao 100.000 mjesta u deset godina.

Odgovornost

Izetbegović je negirao opaske da, prema novom predloženom statutu SDA, on kao predsjednik stranke ima ogromnu moć, a nikakvu odgovornost. Naprotiv, njegova odgovornost je zapravo ogromna, ustvrdio je i povodom toga što još nije realizirana najavljivana apelacija sudu za promjenu naziva entiteta Republika Srpska, novinarima obrazložio da još nije vrijeme za to, kako je procijenjeno u njegovoj stranci. Izetbegovićevo mišljenje je da današnji reizbor za lidera SDA nije rezultat njegovog prethodnog upravljanja “željeznom rukom“, već, naprotiv, toga da su ljudi prepoznali čvrstu i jaku politiku SDA, ali politiku koja pomiruje a ne dijeli ljude. Bakir Izetbegović ponovno je izabran za predsjednika Stranke demokratske akcije danas na sedmom Kongresu te stranke koji je u tijeku u Sarajevu. Izbor je bio jednoglasan, a on je bio jedini kandidat. Prethodno su izaslanici većinskom voljom odlučili da neće glasovati tajno o predsjedniku već aklamacijom.

 

/Izvor: Bljesak.info/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar