Je li Mostar riješen? Čović i Izetbegović dogovorili Mostar i Izborni zakon – što piše u sporazumima

Je li Mostar riješen? Čović i Izetbegović dogovorili Mostar i Izborni zakon – što piše u sporazumima

Predsjednici SDA i HDZ BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, danas su u Mostaru potpisali Sporazum o novom izbornom modelu za Mostar i izmjenama Statuta Grada, a koji je 2004. godine zbog nemogućnosti dogovora lokalnih političara, nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Sporazum je potpisan uz nazočnost veleposlanika Sjedinjenih američkih država Erica Nelsona, veleposlanika Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthewa Fielda i šefa Izaslanstva EU u BiH Johanna Sattlera, te visokog predstavnika Valentina Inzka i šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Čović: HDZ i SDA sljedeći tjedan predlažu izmjenu Izbornog zakona

“Konačno smo ovih dana uspjeli sve dogovoriti da možemo danas to i supotpisati – dva sporazuma, jedan okvirni sporazum koji se odnosi na Grad Mostar sa dokumentima koji su aneksi, znači Izborni zakon za Grad Mostar i Statut Grada Mostara i koji će ići procedurom i drugi sporazum koji se tiče izbornog zakona na razini BiH gdje želimo osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, uključujući Predsjedništvo i Dom naroda”, rekao je Čović naglasivši da je to okvir da ove dvije stranke, HDZ i SDA, sljedeći tjedan podnesu prijedlog izmjena Izbornog zakakona u dijelu za Mostar, kako bi se izbori u tom gradu održali zajedno sa lokalnim izborima za ovu godinu.

“Drugi sporazum obvezuje nas da u roku od tri mjeseca završimo za nekih šest mjeseci kada je u pitanju Izborni zakon i to usvojimo u parlamentarnoj proceduri u godini koja prethodi sljedećim općim izborima”, rekao je Čović nakon potpisivanja sporazuma.

Izetbegović: Princip zajedničkog rukovođenja Mostarom

Izetbegović je naglasio da se “radi se o dogovoru da se pokuša uraditi balans dva principa, etničkog i građanskog i uklone sve vrste diskriminacije koje se odnose na narode, ali i građane.

“Dakle, presuda Ustavnog suda po apeliaciji Ljubića, Komšića, presude europskog suda suda u Strasborugu i princip Sejdić-Finci, Pilav, Zornić – to neće biti lako, ali cijenim da neće biti nemoguće uz pomoć naših prijatelja, stručnjaka, Venecijanske komisije, pranika, akademske zajednice. Mislim da smo sebi zadali jedan dovoljan rok od više od godinu dana i tu bitnu stvar riješimo”, rekao je Izetbegović.

Kada je u pitanju sporazum za sam Grad Mostar, on je kazao: “Prihvaćen je izborni model koji će proporcionalno pratiti broj glasača po izbornim jedinicama, a onda, što je po meni bitnije, je sam dogovor oko statuta koji je tako koncipiran da se Mostarom treba rukovoditi rukovoditi, neću kazati vladati, zajedno. Naravno da to znači i puno blokada, puno zaustavljanja i nepovjerenja. Ne znam hoće li ova generacija političara dočekati jedan normalniji statut za Grad Mostarm nadam se da neka buduća hoće, bez potrebe za bilo kakvim blokadama”.

“Mi smo uradili. Zašto to nisu drugi?”

Na pitanje je li se moralo čekati 12 godina na ovakav dogovor i tko su pobjednici on je odgovorio: “Ima pobjednika. To su građani i glasači Mostara. Stvari sazrijevaju. Nešto što nije bilo moguće prije, sada je moguće i dobro je da je tako. Naravno da je Mostar puno izgubio, pa i Makedonija je izgubila 15 godina čekajući da se doda riječ ‘Sjeverna’ i da se pokrene na NATO i europskom putu.

Neki se ljute na HDZ i SDA i zašto je to bilo tako. Imali su priliku to riješiti. Tko im je branio. Mi smo, na kraju krajeva, uradili ovu stvar, zašto to drugi nisu uradili?

“Srbi – jezičak na vagi”

Mislim da će Srbi dobiti jako kvalitetnu poziciju i da će biti jezičak na vagi. Oni će u toj poziciji uvijek moći dobiti više nego što je njihov postotak Mostaru.

Sattler: Presude se moraju provesti

Ovi pregovori vođeni su pod pokroviteljstvom i inzistiranjem međunarodne zajednice.

Šef Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler rekao je da je Mostar čekao predugo i da EU pozdravlja dogovor i zahvaljuje se stranačkim liderima i predstavnicima gradskih odbora dviju stranaka što su nakon 12 godina iznašli rješenje.

“Hvala i kolegama iz međunarodne zajednice jer mi na ovaj način proces vraćamo u institucije, u Parlamentarnu skupštinu, jer će delegati odlučivati o prijedlogu koji se u roku od 15 dana mora vratiti u proceduru, a stranke moraju raditi na rješavanju ostalih pitanja. Ono što je vrlo važno je da će se provesti odluka Ustavnog suda i predsuda Suda za ljudska prava, jer sve zemlje koje žele postati članice EU moraju provesti presude. Vrata EU su otvorena svima te na kraju mogu samo reći da je ovaj proces bio spor zbog nedostatka političke volje”, rekao je Sattler.

Eric Nelson, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH pozvao je stranke da bez odlaganja dogovorene amandmane predstave Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. ”Pozivamo Parlament da što prije preuzme zakonodavne aktivnosti i počne razmatrati amandmane da bi građani Mostara konačno mogli imati pravo glasati i tako učine lokalne vlasti odgovornim. Nadamo se da će se duh kompromisa iz ovog sporazuma nastaviti tako da bi se odmah mogao usvojiti proračun i samim tim osigurati sredstva za održavanje izbora”, rekao je Nelson.

Britanski veleposlanik Matthew Field također je rekao da će “ovaj dogovor dvije političke stranke usmjeriti proces u instituciju kojoj i pripada”.

“U Parlament. Kao i uvijek, naš fokus je bio na rješavanju nemogućnosti održavanja izbora u Mostaru, nakon 12 godina. Kako bi se odgovornost i transparentnost ponovo uspostavila i kako bi grad još jednom mogao postati simbol uspjeha zajednice”, rekao je britanski veleposlanik.

Što stoji u potpisanim sporazumima, pročitajte na sljedećim poveznicama:


POLITIČKI SPORAZUMO NAČELIMA IZMJENA I DOPUNA IZBORNOG ZAKONA BOSNE I HERCEGOVINE

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA IZBORNOG ZAKONA BOSNE I HERCEGOVINE

POLITIČKI SPORAZUM ZA GRAD MOSTAR

STATUT GRADA MOSTARA

 

(Republikainfo.com/V.S.H.)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar