Jedina europska zemlja koja je uvela smrtnu kaznu, osuđenici će dobiti hitac u potiljak

Jedina europska zemlja koja je uvela smrtnu kaznu, osuđenici će dobiti hitac u potiljak

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon koji omogućava primjenu smrtne kazne za dužnosnika i pripadnika oružanih snaga osuđenih za veleizdaju, priopćio je njegov ured.

Bjelorusija, bliski saveznik Rusije, jedina je zemlja u Europi koja još primjenjuje smrtnu kaznu

Ona je do sada postojala za zločine poput ubojstva ili za teroristička djela. Pogubljenja se izvode jednim hicem u potiljak. Spomenuta je promjena dio izmjena kaznenog zakona koje je proklamirani cilj jačanje bjeloruske borbe protiv “zločina ekstremističke (terorističke) ili antidržavne orijentacije”.

Prema drugoj promjeni koju je Lukašenko danas odobrio, osoba osuđena zbog “diskreditacije” bjeloruskih oružanih snaga dobit će zatvorsku kaznu. Rusija je donijela sličan zakon nakon invazije na susjednu Ukrajinu prije nešto više od godinu dana.

Bjelorusija nije poslala vlastite vojnike u Ukrajinu, ali je dopustila Rusiji da koristi njezin teritorij za pokretanje invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Također, dopušta ruskim zrakoplovima i bespilotnim letjelicama korištenje zračnog prostora za napade na Ukrajinu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing