• Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika
  • Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika

Kada Prljavac pripremi voćnjak i med onda mogu poslužiti za udžbenika

Ako se po jutru dan poznaje, onda se po cvjetanju voćki poznaju jesenski plodovi. Usporedimo li ovaj hipotetički iskaz s cvjetanjem šljiva u voćnjaku Joze Tomića Prljavca u Družinovićima, općina Prozor-Rama, onda će jesen biti zaista plodna.

Svježe jutro uskrsnog ponedjeljka 2020. godine obilježeno je tankim i visokim dimnim oblacima od požara koji su ovih dana aktivni na području općine Prozor-Rama, poglavito u Donjoj Rami.  U Družinovićima nas čeka Jozo Tomić Prljavac, fotograf i snimatelj koji je dočekao da njega fotografiraju u drugom izdanju od onog njegovog fotografskog.

Odlazimo u šljivik u najljepšem svatu. Iako je rano jutro već se čuje pčelinje zujanje. Čim zađete u taj voćnjak osjetite neku posebnu svježinu, osjetite neku posebnu vrstu cvjetnog mirisa i negdje iz podsvijesti zamirisa zrela šljiva. Ona s nekim osobitim mirisom koji dobiva samo u Rami.  Ako  je suditi po ovom svatu šljiva će biti na jesen u izobilju. Ipak, ovih dana toplinski udari, a već za par dana i minusi. Hoće li se procvjetalo voće oduprijeti?

Jozo je svoje Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG Jozo Tomić) u sklopu kojeg se bavi voćarstvom i pčelarstvom te proizvodnjom rakije šljivovice. Dok lagano obilazi i provjerava stanje cvjeta priča: „Ovu njivu ovdje kupili smo sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Stajala je zarasla u trnje i smreku sve do početka dvijetisućitih godina. Tada sam zemlju pripremio te 2004. godine posadio 250 stabala šljive stanley. Trebale su godine rada da bi stablo donosilo rod. Kada je dobra godina ubere se oko 20 tona šljive. Sve prodamo, a što ostane pretvaramo u rakiju.“

Video možete pogledati i ovdje ako sporo otvara na stranici

S radošću pripovijeda Prljavac i dok tako zbori hoda kroz voćnjak i kao da se ta priča i razgovor vodi sa šljivama, a ne s posjetiteljima.Ovih dana prognostičari najavljuju niske temperature i snijeg. I za to je Prljavac spreman. Uvijek je spremno malo drva koje će potpaliti i pokušati rastjerati mraz.

Nakon uživanja u ovom voćnjaku uputismo se nekoliko stotina metara udaljen drugi voćnjak. Ovdje je Jozo zasadio francusku šljivu aženku. Ovaj voćnjak od 130 stabala zasađen je kao potpora općine Prozor-Rama u sklopu projekta „Zasada novih voćnjaka i revitalizacija starih.“ I ovdje će biti izrazito lijep i dobar voćnjak.

Mimo ovog voćnjaka OPG dobilo je svega 1800 KM poticaja sa svih razina. Ako je godina dobra urod je i više od 20 tona, a ako izda onda nema ništa, a oko voćnjaka se mora isto raditi. Ipak, Jozo se ne žali. On je spreman raditi, a tko radi uvijek će biti nekog dobra. Jozo je redovni sudionik sajma Dani šljive Prozor-Rama koji se održava već godinama sredinom rujna. Dobitnik je i zlatne plakete za rakiju.

Iako je Rama poznata po proizvodnji šljive i njezinoj kvaliteti, svako mjestu u Rami voli kazati za sebe da je najbolje i najpogodnije za uzgoj šljive i da prave najbolju rakiju. Jozina zlatna plaketa je potvrda da su Družinovići ako ne najbolje, onda u najmanju ruku jedno od najboljih mjesta za uzgoj šljive i pravljene šljivovice.

Nije zaboravljena ni stara sorta šljive, požegača ili bistrica. Uz obiteljsku kuću vrijedno se uzgaja voćnjak te sorte od oko 120 stabala. Iako je u većini područja ova šljiva oboljela od šarke Jozo svoju ne da. Obnovio je voćnjak i odlično napreduje.

Kada pomislite da je ovom obilasku i priči kraj Jozo nas odvede do svog pčelinjaka. Već godinama bavi se Prljavac pčelarstvom. Trenutno ima 60 košnica. Ako budi i ove godine dobri uvjeti moglo bi ove vrijedne radilice skupiti i 15 kg meda po košnici.

„Šljive sve uspjem prodati na području Rame i nešto u okolici. Što ne prodamo pravimo rakiju. A med? Med prodamo u roku od dva dana čim ga izvadimo.“ – Jozine su riječi o plasmanu svojih proizvoda.

Redovno obilazi i pčelinjak, ne samo voćnjak.  Uspjeli smo zabilježiti i njegovu malo kontrolu stanja u košnicama. Jozo je uspio proći obuku za pčelara i dobiti certifikat za pčelarstvo koji izdaje Agronomski fakultet Sveučilišta u Mostaru.

Iako je u  prometnoj nezgodi prije par godina teško povrijedio lijevu ruku, izrazito je aktivan u radu oko šljiva i pčela. Naravno, u svemu tome pomažu svi njegovi članovi obitelji, svih ostalih 7 članova njegove obiteljske zajednice; supruga Ružica  i djeca Nikolina, Matea, Marija i nasljednik Nikola te roditelji Nikola i Marica.

Ugodno je bilo na propisanoj udaljenosti  zbog korone i po pravoj ramskoj tradiciji popiti rakiju iz voćnjaka koje smo obišli uz domaću mezu.

OPG Joze Tomića još je samo jedan u nizu pokazatelja kako se radom postižu rezultati. Kada pogledamo fotografije i video voćnjaka koji može poslužiti kao model predavačima u školama onda samo možemo zamisliti kakva je slast šljiva koje tu uspijevaju. O medu i ne treba posebno govoriti.

Ako netko želi rezervirati na vrijeme sebi šljive ili med ili pak zatražiti za neki savjet od ovog iskusnog voćara i pčelara neka se javi na broj: 063 383 101

A mi ćemo rado ponovno posjetiti OPG Jozo Tomić u Družinovićima kada budu šljive zorile i donijeti tada neku drugu priču obilježenu slasnim plodovima.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar