Kardinal Vinko Puljić podnosi ostavku na funkciju nadbiskupa vrhbosanskog

Kardinal Vinko Puljić podnosi ostavku na funkciju nadbiskupa vrhbosanskog

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić ponudit će papi Franji ostavku na funkciju koju obavlja posljednjih nekoliko decenija, piše Hina. Naime, Puljić je prošle sedmice napunio 75 godina i ustaljena je praksa tada poglavaru Katoličke crkve ponuditi funkciju na raspolaganje.

 

“Moje je dati papi svoju ostavku, a što će on uraditi, to stvarno ne znam”, kazao je kardinal Puljić u intervjuu za katolički portal Nedjelja.ba.

 

Kardinal Puljić je kazao kako je Crkva u BiH sada pred izazovom prilagođavanja novim zahtjevima vremena dodajući kako to znači i njen unutrašnji preustroj.

 

U razgovoru za portal istaknuo je kako je BiH domovina i Hrvata koji u njoj žive dodajući kako je država “povijesna stvarnost koju nije niko izmislio”, a hrvatski je narod za njen opstanak “jasno dao glas i na referendumu o neovisnosti iz 1992. godine”.

 

Dodao je kako je i tokom rata odlučio ostati u opkoljenom Sarajevu jer je želio ohrabriti narod i vjernike, preživjevši pri tome različite opasnosti, ali i pozive da napusti glavni grad.

“Moja je reakcija na te pozive bila vrlo jasna: nikud ne idem i zbog toga se nisam pokajao”, kazao je kardinal Puljić.

S vrhbosanskim nadbiskupom metropolitom Vinkom kard. Puljićem razgovarali smo u prigodi njegova 75. rođendana.

Razgovarao: Josip Vajdner

Postoje razdoblja u ljudskoj povijesti koja neki ljudi snagom svoje službe obilježe. Jednostavno, zateknu se tu. No, neki ostave dubok trag, ne samo svojim položajem, nego i svojom osobnošću. Zasigurno će se mnogi složiti kako nije pretenciozno kazati da je jedan od takvih vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić s kojim smo razgovarali u prigodi njegova 75. rođendana.

O kardinalu Vinku mnogi su već govorili, a još će više i govoriti kada se budu ozbiljnije raščlanjivali događaji od 1990-ih do 2020-ih na ovdašnjim prostorima. Bit će on, jamačno, i predmet, ne samo zbornika radova, nego i doktorskih disertacija, simpozija i sličnih znanstvenih promišljanja. Jedan od njegovih projekata jest i Katolički tjednik koji je, pojedinačno gledano, njega i najviše puta imao za sugovornika. Budući da na blagdan Male Gospe, 8. rujna 2020. navršava 75 godina života kada je, prema crkvenom zakonu (usp. Kan. 401 – § 1.), dužan predati Papi odreknuće od službe, ovom zgodom smo ga zamolili da se ukratko osvrne na svoj životni vijek.

 

J.P., KT

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar