KAZNA ZA ALJKAVOST: Europa nam ne da novac

KAZNA ZA ALJKAVOST: Europa nam ne da novac

Europska unija će odgoditi isplatu druge tranše financijske pomoći za BiH od 125 milijuna eura jer vlasti u BiH nisu ispunile obveze koje su prihvatile kada je potpisan ugovor o isplati pomoći zbog virusa korona u visini od 250 milijuna eura, objavile su Nezavisne novine.

Naime, ugovor je potpisan u prosincu 2020. godine, a bilo je očekivano da će druga tranša nakon odobravanja prve tranše u siječnju prošle godine biti isplaćena u roku od godinu dana.

(Ne)ozbiljne vlasti

BiH je, u stvari, tek u listopadu prošle godine primila prvu tranšu, jer su institucija u BiH tek u srpnju ratificirale sporazum s EU. Radi se o zajmu pod izuzetno povoljnim uvjetima, a uvjet u ugovoru koji je potpisan je da se druga tranša isplati najranije poslije tri mjeseca nakon isplate prve tranše, jer je smatrano da je to razdoblje u kojem je dovoljno vremena da vlasti pokažu da su ozbiljne u vezi s obavezama koje su preuzele pri potpisivanju zajma. Kako su potvrdili za Nezavisne novine u Odjelu za komunikacije ureda EU u Sarajevu, isplata druge tranše uključuje mjere u oblastima ekonomskog upravljanja i izgradnje institucija, stabilnosti financijskog sektora, transparentnosti i borbi protiv korupcije, kao i boljeg funkcioniranja tržišta rada.

Molba za pomoć

“Provođenje ovih mjera i politika zahtijevat će blisku suradnju svih razina vlasti. EU će u sljedećim mjesecima izvršiti procjenu usklađenosti s uvjetima makrofinancijske pomoći”, naglasili su oni za Nezavisne novine. Iz ovog odgovora da se radi o “narednim mjesecima” do isplate druge tranše, očigledno je da novac neće biti isplaćen možda ni do kraja godine, posebno imajući u vidu da je zbog tromosti bh. institucija od odobravanja do isplate prve tranše prošlo pola godine, navode banjalučke novine.

U Bruxellesu kažu da je EU odobrila isplatu nakon što su se vlasti BiH u travnju 2020. godine službeno obratile za pomoć, s obzirom na to da su mjere protiv suzbijanja širenja virusa korona dovele do značajnih problema za gospodarstvo. Ovaj paket za BiH dodijeljen je samo entitetima i Brčko distriktu, dok za državni nivo nije data suglasnost. RS je od 125 milijuna eora dobila 37,5 posto, FBiH je dobila 61,5 posto, dok je Brčko dobilo jedan posto. Razlog za ovakvu odluku je, kako je objašnjeno, da je teret ekonomske krize pao na entitete, te da bi njima trebalo pomoći u gospodarskom oporavku.

345 milijuna eura

U Vijeću ministara BiH kažu da se druga tranša očekuje nakon ispunjenja definiranih mjera ekonomske politike u BiH, entitetima i Brčkom. “Mjere se odnose na jačanje institucionalnog okvira za makroekonomsku analizu i planiranje, financijski sektor, dobro upravljanje i borbu protiv korupcije, kao i podršku ekonomskom oporavku i zapošljavanju”, naglasili su.

Inače, na konto pomoći za saniranje ekonomskih posljedica uslijed virusa korona, BiH je ukupno dobila 345 milijuna eura, od čega je 95 milijuna u vidu grantova, a ostatak u vidu povoljnog kredita. U okviru ovih 95 milijuna dodijeljeno je 13,7 milijuna grantova za cjepivo, 7,7 milijuna za pomoć zdravstvenom sustavu, a 74 milijuna za podršku socijalnim i ekonomskim reformama.

EU je za zemlje zapadnog Balkana i susjedstvo EU dodijelila oko tri milijarde eura, mahom povoljnih zajmova, a dijelom i grantova za suzbijanje posljedica virusa korona.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing