KIJEV: Lokalni čelnici u okupiranih oblasti bježe na Krim, Zelenski priznao: “U Bahmutu je sve teže…”

KIJEV: Lokalni čelnici u okupiranih oblasti bježe na Krim, Zelenski priznao: “U Bahmutu je sve teže…”

Ključni događaji:

Kremlj o kineskom planu: ‘Nema uvjeta za mirno rješenje‘

– Kina osudila američke sankcije kineskim tvrtkama

– Neobjašnjive eksplozije oko Mariupolja

– Kod Minska raznesen ruski vojni zrakoplov

– Medvedev uputio apokaliptičnu prijetnju

– Kontinuirane eksplozije oko Mariupolja

Zelenski rekao da je situacija u Bahmutu sve teža

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je u ponedjeljak navečer da je situacija u okolici Bahmuta, na istoku zemlje, sve teža.

“Situacija postaje sve složenija”, rekao je u dnevnom obraćanju. “Neprijatelj sustavno razara sve što se može upotrijebiti za zaštitu naših položaja”, dodao je, nazvavši ukrajinske vojnike koji sudjeluju u toj bitki “pravim junacima”.

Ruske snage od ljetos pokušavaju zauzeti Bahmut, kojega je strateška važnost sporna, ali je postao simbol borbe za kontrolu Donbasa, na istoku Ukrajine.

Vođa proruskih separatista u Donjeckoj oblasti (istočna Ukrajina) Denis Pušilin rekao je u ponedjeljak na ruskoj televiziji da su sve pristupne ceste prema Bahmutu “na domašaju oružja” proruskih snaga.

Ruske snage već tjednima pokušavaju okružiti Bahmut i uspjele su presjeći nekoliko glavnih cesta za opskrbu ukrajinske vojske. Zapovjednik ruske paravojne skupine Wagner, Jevgenij Prigožin ustvrdio je u subotu da su njegovi ljudi ušli u selo Jahidnje, u sjevernom predgrađu Bahmuta.

Janet Yellen u iznenadnom posjetu Ukrajini: “Postoje prepreke za trajno oduzimanje ruskog novca”

Američka ministrica financija, Janet Yellen, sastala se s Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom i drugim ključnim dužnosnicima ukrajinske vlade pri iznenadnom posjetu Ukrajini kako bi potvrdila potporu Washingtona Kijevu. Yellen je objavila fotografiju svog sastanka s predsjednikom Volodimirom Zelenskim tijekom posjeta.

SAD će “nastaviti stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno”, napisala je Yellen na Twitteru.

Na privatnom sastanku sa Zelenskim kasno poslijepodne, Yellen ga je pohvalila “zbog njegova vodstva i odlučnosti u suočavanju s ruskim nezakonitim i neizazvanim ratom”, priopćilo je američko ministarstvo financija. Ministarstvo financija navelo je da Yellen pozdravlja akcije Zelenskog za jačanje upravljanja i rješavanje problema korupcije, što su radnje koje su potrebne kako bi se osiguralo da se američka ekonomska pomoć troši na odgovoran način.

Zelenski je također komentirao sastanak s Yellen u Kijevu. Ukrajinski predsjednik je sastanak opisao kao važan, napisavši u objavi na Telegramu da SAD “snažno podržava” Ukrajinu od početka invazije, ne samo oružjem, već i financijskom pomoći.

“Potrebno je dodatno pojačati sankcije kako bi se Rusija lišila mogućnosti financiranja rata”, dodao je

U telefonskom brifingu s novinarima Yellen je izjavila da bi Rusija trebala snositi troškove štete prouzročene njezinom invazijom na Ukrajinu, ali i da postoje “značajne pravne prepreke” za trajno oduzimanje 300 milijardi dolara imovine ruske središnje banke zamrznute sankcijama.

Rekla je da SAD i njegovi saveznici raspravljaju o strategijama kako bi osigurali da Rusija plati za razaranje. Procjene šteta govore o stotinama milijardi dolara i svakodnevnom rastu.

Yellen je također rekla da će Washington proučiti pozive Kijeva da uvede sankcije ruskom sektoru nuklearne energije, ali kako mora imati “na umu” potencijalne posljedice takve akcije na zapadne saveznike.

Wizz Air obustavlja letove za Kišinjev: ‘Rizik je visok‘

Mađarski zračni prijevoznik Wizz Air najavio je da će od 14. ožujka obustaviti letove za Kišinjev, glavni grad Moldavije, zbog zabrinutosti za sigurnost zračnog prostora zemlje.

Tvrtka je u priopćenju navela da je donijela “tešku, ali odgovornu” odluku o obustavi letova zbog “visokog, ali ne i neposrednog” rizika u zračnom prostoru Moldavije.

“Wizz Air pomno prati sigurnosnu situaciju u Moldaviji i stalno je u kontaktu s raznim lokalnim i međunarodnim tijelima i agencijama kako bi osigurao najvišu razinu sigurnosti i zaštite. Sigurnost putnika i posade i dalje je Wizz Airov prioritet broj jedan, a kao rezultat nedavnih događaja u Moldaviji i visokog, ali ne i neposrednog rizika u zračnom prostoru zemlje, Wizz Air je donio tešku, ali odgovornu odluku o obustavi svih letova za Kišinjev s početkom 14. ožujka”.

Rečeno je da će kompanija uvesti dodatne letove iz rumunjskog grada Iasija kao zamjenu.

Ranije ovog mjeseca, Moldavija je privremeno zatvorila svoj zračni prostor na nekoliko sati kako bi istražila izvješća o objektu nalik na balon na nebu, dan nakon što je ta mala istočnoeuropska država optužila Rusiju da planira srušiti njihovu vladu.

Poljska i EK pokreću inicijativu za pronalaženje otete ukrajinske djece

Poljska je najavila zajedničku inicijativu s Europskom komisijom za pronalaženje ukrajinske djece koja su oteta i odvedena u Rusiju tijekom rata u Ukrajini, prenosinm The Guardian.

Cilj je pronaći nestalu djecu i “osigurati da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde”, rekao je poljski ministar za EU pitanja Szymon Szynkowski vel Sęk.

“Nije poznato gdje se nalaze mnoga od te djece. Procjene su vrlo različite, ali i one najsuzdržanije govore o najmanje šest tisuća slučajeva dokumentirane krađe djece”, rekao je Szynkowski vel Sęk na konferenciji za novinare u subotu.

Plan će uključivati “istražne aktivnosti za prikupljanje konkretnih dokaza” o otmicama i “uspostavu mehanizma koji će omogućiti rješavanje problema”, rekao je on.

Kijev tvrdi: Ruski čelnici bježe na Krim

Vlasti koje je postavio Kremlj u okupiranim dijelovima Ukrajine “bježe na Krim” dok se snage ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pripremaju za proljetnu protuofenzivu. Lokalni čelnici u Oleški i Skadovsku, u regiji Herson, evakuirali su se počevši od utorka, izvijestio je glavni stožer oružanih snaga Ukrajine, kako prenosi Sky News.

Vojni kamioni prevozili su ruske opunomoćenike samo s njihovom ručnom prtljagom, objavio je Glavni stožer na Facebooku.

Ova informacija dolazi u trenutku kada su postali jasni planovi da Kijev želi presjeći veze između Krima, okupiranog 2014. godine, i kopnene Rusije u proljeće.

Šef ukrajinske obavještajne službe Vadim Skibitski rekao je za Berliner Morgenpost da ćen se Ukrajina vratiti na granice iz 1991. godine.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing