NJEMAČKA: Biskup Bätzing želi „zajedničku crtu“ o blagoslovima istospolnih parova

NJEMAČKA: Biskup Bätzing želi „zajedničku crtu“ o blagoslovima istospolnih parova

Kada se Njemačka biskupska konferencija sastane sljedeći tjedan, njezin predsjednik mons. Georg Bätzing nastojat će vidjeti kako biskupi te zemlje podržavaju mogućnost liturgijskih blagoslova za istospolne parove, navode lokalni mediji.

Njemačka katolička novinska agencija KNA izvijestila je 23. veljače da će biskup Bätzing pozvati na „zajedničku crtu u korist obreda blagoslova istospolnih parova“ na plenarnoj skupštini biskupa u Dresdenu koja se održava od 27. veljače do 2. ožujka.

Unatoč Vatikanu

Biskupsko okupljanje održat će se nekoliko dana prije posljednjeg zakazanog sastanka njemačkog kontroverznog „Sinodalnog puta“, višegodišnje inicijative koja okuplja biskupe i odabrane laike predvođene Centralnim komitetom njemačkih katolika (ZdK) kako bi raspravljali o dalekosežnim promjenama crkvenog učenja i struktura.

Među dokumentima predviđenim za raspravu na sinodskoj skupštini od 9. do 11. ožujka je i onaj koji zagovara blagoslove istospolnih parova, usprkos vatikanskom naputku iz 2021. da „Crkva nema i ne može imati moć blagoslivljati zajednice osoba istog spola“.

Tekst Obredi blagoslova za parove koji se vole trebao bi imati svoje drugo čitanje na sastanku sljedećeg mjeseca u Frankfurtu, nakon čega bi mogao biti formalno usvojen kao rezolucija „Sinodalnog puta“.

Biskup Bätzing ranije je izrazio podršku ovim „blagoslovima“, ali nije javno rekao da namjerava tražiti jedinstveni stav po tom pitanju na skupu biskupa u Dresdenu.

Podrška rodnoj ideologiji?

U priopćenju za javnost kojim se najavljuje plenarni sastanak navedeno je da će 65 članova Njemačke biskupske konferencije raspravljati o „aktualnim pitanjima Sinodalnog puta, posebice s obzirom na petu, a time i posljednju sinodsku skupštinu“, ali nije spomenuto ništa konkretno o temama.

Nekoliko njemačkih biskupa javno je podržalo blagoslove istospolnih parova – uključujući biskupa Franza-Josefa Bodea iz Osnabrücka, biskupa Bertrama Meiera iz Augsburga i biskupa Heinricha Timmereversa iz Dresden-Meissena, ali drugi poput biskupa Stefana Ostera iz Passaua izrazili su protivljenje.

Ako su, kako piše ThePillar, izvještaji njemačkih medija točni, biskup Bätzing možda želi izbjeći ponavljanje scena s posljednje sinodalne skupštine u rujnu, kada biskupi neočekivano nisu uspjeli usvojiti tekst koji poziva na promjenu pristupa Crkve seksualnoj etici, što je izazvalo prosvjede.

KNA je primijetila da će se sinodalna skupština u ožujku baviti potencijalno „još kontroverznijim“ dokumentom o rodnim pitanjima. Tekst Suočavanje s rodnom raznolikošću također će imati drugo čitanje u ožujku.

Nacrt dokumenta osuđuje „namjernu negativnu politizaciju interspolnih i transrodnih osoba u Crkvi i društvu“ te kaže da „sve zaređene službe i pastoralna zvanja u Crkvi trebaju biti otvoreni interspolnim i transrodnim krštenima i krizmanima koji osjećaju poziv za njih“.

Izvor: Katolički tjednik

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar