PRIZNAJE LI SRBIJA KOSOVO: Evo na što su se pred Europskom unijom obvezali Vučić i Kurti

PRIZNAJE LI SRBIJA KOSOVO: Evo na što su se pred Europskom unijom obvezali Vučić i Kurti

Srbija i Kosovo priznaju da su nepovredivost granica, poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta te zaštita nacionalnih manjina temeljni uvjeti za mir, stoji u Sporazumu o normalizaciji odnosa te dvije zemlje koji je Europska unija jučer objavila.

Europska služba za vanjsko djelovanje objavila je sinoć, nakon završetka sastanka između srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija, tekst sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova koji podržava svih 27 članica EU i oko kojeg postoji suglasnost dviju strana. Sporazum je dvjema stranama bio predstavljen u rujnu prošle godine, ali dosad nije službeno objavljen, prenosi Hina.

“Zadovoljstvo mi je objaviti da su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti danas složili da više nisu potrebni daljnji razgovori o prijedlogu Europske unije o Sporazumu o putu prema normalizaciji između Kosova i Srbije’”, rekao je Borrell nakon sastanka Vučića i Kurtija.

Što stoji u tekstu sporazuma?

Nedugo zatim diplomatska služba EU objavila je prvi put cjeloviti tekst prijedloga sporazuma koji ima kratku preambulu i 11 članaka. U preambuli se kaže da su ugovorne strane “svjesne da su nepovredivost granica i poštovanje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta te zaštita nacionalnih manjina temeljni uvjeti za mir”.

U tekstu sporazuma kaže se da će dvije strane razvijati “normalne, dobrosusjedske odnose na temelju jednakih prava” te da će “međusobno priznavati dokumente i nacionalne simbole, uključujući putovnice, diplome, registarske pločice i carinske pečate”.

Obje strane će se voditi ciljevima i načelima utvrđenima u Povelji Ujedinjenih naroda, posebice onima o suverenoj jednakosti svih država, poštovanju njihove neovisnosti, autonomije i teritorijalne cjelovitosti, pravu na samoodređenje, zaštiti ljudskih prava i nediskriminacije.

Kosovo i Srbija sporazumom se obvezuju da će međusobne sporove rješavati isključivo mirnim putem i suzdržavati se od prijetnji uporabe sile. Strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi ni djelovati u njezino ime, a Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, kaže se u tekstu.

Nijedna strana neće blokirati ni poticati druge da blokiraju napredak druge strane na njezinom putu prema EU na temelju vlastitih zasluga.

“Važan korak u normalizaciji odnosa, ali strane trebaju nastaviti dijalog pod pokroviteljstvom EU”

U tekstu se kaže da ovaj sporazum važan korak u normalizaciji odnosa, ali da strane trebaju nastaviti dijalog pod pokroviteljstvom EU koji treba dovesti do pravno obvezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa.

Strane su suglasne da će produbljivati suradnju u području gospodarstva, znanosti, tehnologije, prometa, povezanosti, pravosuđa, u području provedbe zakona, pošte, telekomunikacija, zdravstva, kulture, vjere, sporta, zaštite okoliša, nestalih osoba, izbjeglica i drugim sličnim područjima kroz sklapanje konkretnih sporazuma.

“Obje se strane obvezuju uspostaviti posebne aranžmane i jamstva, u skladu s relevantnim instrumentima Vijeća Europe i oslanjajući se na postojeća europska iskustva, kako bi se osigurala odgovarajuća razina samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu i sposobnost pružanja usluga u određenim područjima, uključujući mogućnost financijske potpore Srbije i izravni komunikacijski kanal za srpsku zajednicu s vladom Kosova”, kaže se u tekstu.

Formaliziranje statusa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, stalne misije, osnivanje zajedničkih odbora…

Također se kaže da će strane formalizirati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i pružiti jaku razinu zaštite za srpsku vjersku i kulturnu baštinu, u skladu s postojećim europskim modelima.

Predviđa se razmjena stalnih misija, koje će biti uspostavljene u sjedištima vlada. Strane su suglasne da će osnovati zajednički odbor kojim će predsjedati EU i koji će pratiti provedbu ovoga sporazuma.

U zadnjem članku se kaže da se strane obvezuju da će poštovati plan provedbe koji je u aneksu sporazuma.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar