Koga dijaspora obožava?

Koga dijaspora obožava?

Veliki broj glasova koji je za općinu Prozor – Rama pristigao putem pošte, velikom  većinom iz Hrvatske, izazivao je brojne prijepore, najčešće osude. To se glasovanje povezuje sa pomno pripremljenim  kriminalnim radnjama u koje su uvučeni brojni pojedinci koji nisu ni znali za svoje glasovanje, ali i brojni domaćini u Hrvatskoj čije su adrese poslužile za prikupljanje listića.

Kraljevi dijaspore

Sada je zanimljivo pogledati tko je najviše profitirao od tog sustava glasovanja.

Uspoređujući podatke o broju glasova prikupljenih poštom, dobili smo zanimljivu listu:

  • Ivan Fofić – 450 glasova,
  • Vjekoslav Bešker – 436 glasova, i
  • Mario Beljo – 387 glasova.

Nakon ove trojke koje „dijaspora obožava“, sa daleko manjim brojem glasova su ostali sudionici izbornog procesa. Na primjer, Zdravko Jozić je na četvrtom mjestu sa 80, a Marina Papak na petom sa 79 glasova pristiglih putem pošte iz inozemstva, ostali još manje, što je neusporedivo manje od trojke.

No, sve ove podatke treba sagledavati sa stanovišta izborne prijevare koja je odrađena djelomično uspješno po organizatore. Naime, za glasovanje putem pošte za Prozor – Ramu upućeno je 1260 kuverti sa glasačkim listićima, od toga velika većina na adrese u Republici Hrvatskoj. Međutim, veliki dio tih listića bili su popunjeni i potpisani bez znanja osoba na koje su naslovljene, i to lažiranjem i  krivotvorenjem potpisa tih osoba. To su činili organizatori te prijevare. U proces su uključivani javni bilježnici koji su pravili punomoći za podizanje kuverti sa glasačkim listićima od poštara i njihovu predaju na poštu nakon lažiranja potpisa i lažnog glasovanja, ali i drugih dokumenata i paketa, i to trajno.

punomić

Po onome što se može čuti u vrlo glasnim komentarima izbornog procesa, štete koje su po ugled pojedinih stranaka i pojedinih osoba nanesene djelomično uspjelom izbornom prijevarom, su velike. Traži se odgovornost kreatora ovih prijevara. Naime, dok je prije i tijekom izbora bila prihvatljiva krilatica „samo da mi pobijedimo pa ćemo sve riješiti“, netko se tako ponašao pa je iskreno sudjelovao u kampanji a netko je sve rješavao očito puno ranije i misleći samo na sebe.

U cijelom tom procesu, koji je pomno pripreman mjesecima prije izbora, posebnu ulogu imao je Ante Pavličević, kandidat za načelnika općine Prozor – Rama. Po objavama na facebook-u rukovodio je cijelim procesom, a kod istražnih organa postoji pismo koje je Ante Pavličević ostavljao kod domaćina kojima stiže pošta kako bi kod njih otklonio sumnju u ispravnost procedura, kojim pismom se prikazao kao organizator. U pokušaju da postane načelnik Prozora – Rame prikupio je čak 573 glasa putem pošte. No, tu brojku zatamnjuje činjenica da je najveći dio tih glasačkih listića osobno popunio i lažno na pratećim dokumentima potpisao, krijući se od policije po tuđim autima, stanovima i garažama. Kako je zamislio, nakon toga, obnašati vrlo odgovornu i tešku funkciju načelnika općine, ostaje potpuno nejasno.

A.B.Š.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing