MAJKA PROTIV MAJKE: Primaju 2.500 km kad rode, a digle su ruku protiv 180 km za nezaposlene rodilje u Federaciji

MAJKA PROTIV MAJKE: Primaju 2.500 km kad rode, a digle su ruku protiv 180 km za nezaposlene rodilje u Federaciji

“Status zastupnica u Parlamentu FBiH je stopostotno reguliran. Postojeći zakon im omogućava 12 mjeseci porodiljnog odsustva i puni iznos plaće, i to više od 2.500 KM mjesečno. Neke od žena koje imaju mogućnost i koriste ovo pravo, glasovale su protiv 180 KM mjesečno za nezaposlene rodilje u trajanju od šest mjeseci”, kazala je za Interview.ba zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH Sabina Ćudić, nakon što amandman ove stranke na proračun FBiH, prema kojem je iznos od 7,4 milijuna KM, koliko je predviđeno za povećanje plaća uposlenim u administraciji, trebao biti usmjeren na sufinanciranje naknada po županijama porodiljama i trudnicama, ipak nije usvojen.

Rodilje u FBiH ne mogu računati na naknadu, osim ako nisu zastupnice u PFBiH

Podsjetimo, na sjednici Federalnog parlamenta, koja je održana tijekom tjedna, po hitnom postupku je usvojen proračun Federacije BiH, ali je zato odbijeno 86 amandmana na isti, među kojima i ovaj o rodiljnoj naknadi po županijama.

– To nije idealno i dugoročno sistemsko rješenje, koje ćemo rješavati putem novog zakona koji će Naša stranka uputiti u procedure, ali radi se o hitnoj interventnoj mjeri kako bismo osigurali osnovno dostojanstvo svim nezaposlenim rodiljama – naglasila je za interview.ba Sabina Ćudić, predlagačica amandmana ispred Naše stranke.

Prava nezaposlenih rodilja na nivou FBiH nisu ujednačena. Samo u Bosansko-podrinjskoj i Sarajevskoj županiji nezaposlene rodilje primaju naknadu u trajanju od 12 mjeseci. Naknadu u trajanju od šest mjeseci rodilje primaju u četiri županije, dok se u ostalim županijama radi o jednokratnoj pomoći.

Zadnja rupa na sviralu

Sve zemlje Europe su regulirale ovo pitanje, a u BiH je pravo na naknadu sustavno rješeno samo na području Republike Srpske. U FBiH rodilje će, sve do neusvajanja konkretnog zakonskog rješenja, i dalje biti tretirane kao socijalni slučajevi kojima bi trebala biti dovoljna jednokratna pomoć u iznosu od stotinu KM.

Unatoč tome, 9 zastupnica, jednako kao i brojni zastupnici, bili su suzdržani u vezi s ovim amandmanom koji bi pomogao svim nezaposlenim rodiljama u Federaciji BiH i time onemogućili njegovo usvajanje.

Od ovih 9 zastupnica čak 7 je iz iste stranke – SDA, pa su tako Samira Begić, Sebija Izetbegović, Adisa Kokić-Hinović, Melika Mahmutbegović, Edita Mazić, Belma Pojskić i Kenela Zuko  ostale suzdržane, bez obzira što je u samoj programskoj deklaraciji stranke (čl 16) upravo briga o obitelji, rodiljama i djeci vidno istaknuta.

Nastavit ćemo promovirati vrijednosti braka između muškarca i žene i obitelji kao temelja stabilnog i zdravog društva. Inzistirat ćemo na zaštiti žene – majke i obitelji s više djece. Podržavat ćemo i raditi na unapređenju predškolskog obrazovanja, a posebnu pozornost posvetit ćemo odgoju i obrazovanju djece sa posebnim potrebama i djece bez roditelja. Dosljedno ćemo se zalagati za sprečavanje i borbu protiv pošasti suvremenog svijeta koje posebno destruktivno djeluju na djecu i obitelj – narkomanija, prostitucija, alkoholizam, pornografija itd. Pojačati napore, uz sustavne mjere, koje će stimulirati pomoć obiteljima s više djece i tako zaustaviti negativan trend nataliteta – stoji u ovoj deklaraciji.

Također, suzdržane su bile i žene u Klubu stranaka okupljenih oko HDZ-a, a radi se o Jelki Miličević i Delfi Dejanović.

Melika Mahmutbegović, zastupnica SDA u Parlamentu FBiH za interview.ba je kazala kako je prijedlog ovog amandmana “više populistički nego suštinski, jer većina njih koji nisu u tijeku, dio koji je predviđen za povećanje plaća, primarno shvaćaju kao povećanje samo izabranim zastupnicima”:

– Međutim, u tom povećanju su oni  koji su u državnom sektoru, ali i oni koji imaju prilično niske plaće, dakle i tu sjede žene koje imaju niske koeficijente i na kraju krajeva niske plaće, ali i  žene koje će sutra biti  rodilje – smatra Mahmutbegović.

Kako je kazala, premijer Federacije BiH Fadil Novalić dao je zaključak koji bi išao ka tome da se trajno riješi problem rodilja i to osnivanjem Fonda za porodilje.

– Mi smo cijeli prethodni mandat radili na rješavanju ovog problema, i došli smo do toga da je zakon o pomoći obitelji s djecom  već u formi nacrta, i on treba da bude upućen Parlamentu. Nakon usvajanja Parlamenta i formiranja Fonda za zaštitu rodilja, trajno bi riješili pitanje nezaposlenih porodilja – istakla je Mahmutbegović.

Dodala je da bi ovaj zakon trebao biti prvi koji će ići u proceduru, što je obećao i premijer.

– Ukoliko on to ne uradi onda uvijek ima prostora da se napravi korekcija u rebalansu proračuna- zaključila je.

Obećanje,  ludom radovanje

Međutim, Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH kazala je da, iako su premijeru FBiH kao zadatak postavili usvajanje zakona i formiranje Fonda za rodilje, čime bi se na neki način ovo pitanje trajno riješilo, Vlada koja je trenutno tu, a u kojoj je i Melika Mahmutbegović do sada su već trebali izraditi zakon i pustiti ga u procedure.

– Po usvajanju Zakona o radu, od čega je prošlo već 4 godine, inzistirali smo na uspostavljanju Fonda za rodilje, dakle i to je bio jedan od amandmana Naše stranke, ali unatoč tome, Vlada za ove četiri godine nije bila u stanju bilo šta napraviti i pokrenuti – naglasila je Pozder.

Osvrnula se i na izjavu Melike Mahmutbegović o plaćama u administraciji, te istaknula kako je to više nego bahata izjava jer su plaće u administraciji veće nego u realnom sektoru.

– Ja ne vidim šta će nekom tko radi u administraciji ili konkretno u Parlamentu točno značiti povećanje plata od nekih cirka 60 KM, ako znamo da bi  od tih sredstava mogli povećati neka interventna sredstva koja su prijeko potrebna. Mi smo i više nego dovoljno plaćeni za svoj posao i trebamo povesti više računa o nekim drugim kategorijama –  kazala je Pozder.

Predstavnici nevladinog sektora smatraju da je nedopustivo da rodilja u Tuzlanskoj županiji ostvaruje pravo ravno nuli KM, za razliku od majki iz Sarajevske upanije gdje je ta mjera donekle prihvatljiva, iako je i taj iznos zanemarljiv.

Fondacija Cure već dugo vremena radi na ujednačavanju rodiljskih naknada i rješavanju ovog problema na državnoj razini, naročito putem Inicijative “Građanke za ustavne promjene”.

Feministkinja i aktivistkinja Fondacije CURE, Jadranka Miličević razočarana je što političarke u ovom slučaju nisu postupile kao majke, sestre, žene, nego kao poslušnice svojih političkih stranačkih idelogija.

– Ovdje njihov osobni stav uopće nije došao do izražaja. Razumijem da je bilo mukotrpno i teško boriti se sa većinom koju čine muškarci koji nemaju ni sluha, ni ti razumijevanja za takvo nešto, ali tužna sam što su naše političarke tako postupile – mišljenja je Miličević.

Dodala je da je ideja o formiranju fonda za porodilje koji trajno riješio ovo pitanje samo “dobro ispunjen papir”.

– Bojim se da je ovo samo kupovanje vremena – zaključila je.

Žene iz Kluba SDP-a su bile za ovaj amandman, a to su Lana Prlić, Jasmina Zubić i Mira Grgić. Također tu su zastupnice u ime DF-a, SBB-a, ali i Elzina Pirić iz Kluba PDA koja je glasala za ovaj amandman.

Iako su žene iz bloka koji je podržao ovaj amandman bile nešto brojnije od suprotne strane, ovaj amandman ipak nije usvojen, zbog nedostatka većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

(Izvor: Belmina Pašalić, Interview.ba)

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar