Marš mira u spomena na stradanja Bošnjaka, Orić predvodi marš…zanimljivo…

Marš mira u spomena na stradanja Bošnjaka, Orić predvodi marš…zanimljivo…

Na put dug blizu 100 kilometara jutros se blizu šest tisuća učesnika ovogodišnjeg Marša mira zaputilo iz Nezuka prema Potočarima gdje će 11. srpnja u Memorijalnom centru sudjelovati u klanjanju kolektivne dženaze (islamskog vjerskog obreda sahrane) i ukopu žrtava srebreničkog genocida.

Prilikom proboja na slobodnu teritoriju veliki broj Srebreničana 1995. godine nije uspio do doći do cilja takozvanim “Putem spasa”, a upravo trasom dugom blizu 100 kilometara u narednim danima proći će učesnici ovogodišnjeg Marša mira.

U Nezuku su se sastale sve grupe koje su prethodnih dana krenule iz raznih dijelova BiH.

Za razliku od ranijih, ove godine je hodnja izvornom rutom Kolone spasa, s obzirom na to da su u proteklom periodu pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji deminirali trasu.

“Ove godine imamo oko šest tisuća učesnika, a vremenski uvjeti nam ne idu na ruku, zbog čega svi ljudi moraju biti pod oprezom. Određene izmjene smo napravili na trasi tako da smo vratili jedan dio originalnog puta iz 1995. godine. Trasa je duga oko 13 kilometara i puno je zahtjevna. Na tom putu se nalazi i priča o padu Bukve, odnosno zasjedi kolone koja se kretala iz Srebrenice gdje smo za jedan dan izgubili blizu tisuću osoba”, rekao nam je Munib Habibović, potpredsjednik Pododbora za Marš mira 2018.

Habibović je jedan od onih Srebreničana koji se u srpnju 1885. godine prolaskom kroz “Put spasa” uspio probiti na slobodnu teritoriju u Nezuku. Danas živi u Srebrenici.

“S normalnim ljudima se svugdje može normalno živjeti. Život se može svugdje vratiti u normalu, ali bi kod nas političari trebali promijeniti stavove prema određenim pitanjima”, smatra Habibović., čije riječi prenosi portal Klix.ba.

I ove godine bit će upriličeni satovi povijesti na značajnim lokacijama na “Putu spasa” u okviru kojih će preživjeli Srebreničani učesnicima Marša mira pričati o strahotama kroz koje su prošli za vrijeme probijanja na slobodnu teritoriju.

 

Inače, među predvodnicima Marša mira je i nekadašnji zapovjednik obrane Srebrenice Nasre Orić koji je nove kontroverze nedavno pobudio nakon što su u javnost dospjele fotografije na kojima je u drušstu sa, također kontroveznim pripadnicima ‘Srbske časti’.

Mediji su pisali da “jedni i drugi važe za žestoke momke i branitelj interesa bošnjačkog, odnosno srpskog naroda” te postalvjali pitanje što ih povezuje. Orić je za Bošnjake heroj, a za Srbe zločinac.

/Republikainfo.com/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar