“MATEMATIKA I TRGOVINA”: Tko će sve u Dom naroda

“MATEMATIKA I TRGOVINA”: Tko će sve u Dom naroda

Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine je konstituiran jučer nakon čega se očekuje da iz ove institucije budu delegirani kandidati za državni Dom naroda. Imena su predložena, a za njihov konačni izbor potrebno je malo “matematike”.

Klub Srba je nakon velike drame na relaciji Milorad Dodik – CIK – Sud BiH, potvrdio pet delegata za državni dom naroda, a koji su izabrani u Narodnoj skupštini RS-a. Svoje kandidate danas trebaju dostaviti iz hrvatskog i bošnjačkog kluba nakon čega će biti održana sjednica Doma naroda FBiH na kojoj će biti glasovano za te kandidate.

Hrvatski klub je u ovom trenutku najinteresantniji. Trenutno u tom klubu u Domu naroda BiH HDZ ima četiri delegata, a peti je Zlatko Miletić. Ove godine je HDZ također kandidirao četiri delegata, ali sami nemaju dovoljno ruku da izaberu sve.

Očekuje se da će HDZ uspjeti izabrati tri delegata. Jedan delegat bi trebao ići iz HDZ-a 1990, a peti će biti iz Osmorke, ukoliko sve bude onako kako je dogovoreno unutar tog probosanskog bloka.

Naime, Klub Hrvata u Domu naroda broji 23 delegata i potrebno je da kandidat ima najmanje četiri glasa kako bi prošao u državni dom. S obzirom na to da HDZ u ovom klubu ima 14 ruku, da bi izabrali i četvrtog, nedostajat će im dva glasa.

HDZ 1990 ima četiri ruke u Domu naroda FBiH i oni bi trebali izglasati svoj prijedlog Iliju Cvitanovića.

Osmorka ima ukupno pet ruku, a kako piše Istraga.ba, kandidirali su dvije osobe – Zlatka Miletića (Za nove generacije) i Jugoslava Brdara (SDP)

Ukoliko se njihovi glasovi podijele na ova dva kandidata, mogli bi ostati bez oba, međutim, kako je u intervjuu za Klix.ba potvrdio predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, njihovi delegati će glasati za SDP-ovog kandidata. Miletić bi glas eventualno mogao dobiti od stranačkog kolege Damira Marjanovića, ali to ne bi ugrozilo glasanje za Brdara.

Iza kulisa se spominju razne priče o trgovini glasovima i scenariju u kojem bi Osmorka mogla dati Čoviću i četvrtog delegata u Domu naroda BiH, no ukoliko ostanu principijelni, kako su kazali da hoće, ne bi trebali imati problema da izglasaju svog delegata. Ipak, nejasno je zbog čega Osmorka predlaže dva kandidata i možda bi u toj kombinaciji moglo doći do “pogrešnog glasanja” gdje HDZ čeka svoju šansu.

Kada je riječ o izboru delegata u klub Bošnjaka u državni Dom naroda izvjesno je da će SDA imati 2 (Šefik Džaferović i Safet Softić) te DF jednog (Dženan Đonlagić). To je uostalom do sada potvrđeno. Za preostala dva delegata birat će se između SBiH i NES-a koji imaju zajedno 3, SDA/DF imaju jednog, a proširena Trojka (SDP, NiP, NS i BHI KF) imaju 7.

Situaciju komplikuje činjenica što su NES i SBiH dio Osmorke u FBiH, ali ne i na državnom nivou, a državni delegati se biraju u federalnom Domu naroda.

Hipotetički može se dogoditi da SDA/DF daju jednog SBiH i NES-u, a jednog da izabere proširena Trojka.

Izvor: Klix.ba

Foto: F.Z./N1

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing