Milijuni bez struje, raste broj mrtvih, promet u potpunom kaosu: ‘Ne izlazite iz svojih kuća!‘

Milijuni bez struje, raste broj mrtvih, promet u potpunom kaosu: ‘Ne izlazite iz svojih kuća!‘

Više od 1,7 milijuna domova i poslovnih prostora diljem Sjedinjenih Američkih Država bilo je bez struje na badnje jutro, zahvaljujući arktičkoj oluji koja je rušila dalekovode razornim vjetrovima. jakim snijegom i opasno niskim temperaturama – uvjetima koji su usmrtili najmanje 15 ljudi, javlja CNN. – javlja Jutarnji.hr

Za mnoge Amerikance bit će ovo najhladniji Božić u životu. Ekstremna zimska oluja zahvatila je velike dijelove zemlje. U državi New York proglašeno je izvanredno stanje.

image

Oluja u SAD-u

John Angelillo/Upi/Profimedia/John Angelillo/upi/profimedia

Tako brutalna hladnoća u dijelovima SAD-a nije zabilježena desetljećima. Američke vlasti su već danima upozoravale na dolazak zimske oluje Elliott. Sada je 48 država pogođeno ledenim vjetrovima, drastičnim padom temperature ili velikim snježnim padalinama. U Washingtonu je, na primjer, temperatura pala s osam na -13 stupnjeva Celzijevih, piše Deutsche Welle.

Posebno je loše u regiji Velikih jezera na granici SAD-a i Kanade. Tamo se oluja razvila u meteorološki fenomen poznat kao „bombaška ciklona” – kod kojeg se, zbog ekstremnog pada zračnog pritiska u roku od 24 sata, povećava jačina oluje. Gradovi poput Clevelanda, Detroita i Chicaga zatrpani su debelim snježnim pokrivačem. U Buffalu, u saveznoj državi New York, predviđa se visina snježnih padalina do čak 120 centimetara.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul proglasila je izvanredno stanje: „Ovog vikenda imamo led, poplave, snijeg, niske temperature i sve nepogode koje nam majka priroda može prirediti. Zaleđene ceste se neće tako brzo odlediti. Vjetrovi će biti izuzetno ledeni. Zato je ovo što se događa po život opasna situacija”, kazala je.

image

Oluja u SAD-u

Katie Mctiernan/Anadolu Agency Via Afp

Unatoč ranije uvedenoj zabrani vožnje, stotine vozača nalaze se zaglavljeni u snijegu, rekao je Byron Brown, gradonačelnik Buffala, u večernjim satima za CNN. Zbog takozvanog “whiteouta” kada je vidljivost na snijegu jednaka nuli, spasilačke ekipe se često ne mogu probiti do zaglavljenih vozača. Vlasti Buffala pozivaju ljude da ne napuštaju svoje domove ako ne moraju.

I na aerodromima u nevremenom pogođenim dijelovima zemlje vlada kaos. Otkazano je više od 5000 letova – otprilike svaki peti planirani let, a na više od 9000 letova zabilježena su kašnjenja. Deseci tisuća putnika su ostali nasukani u aerodromskim zgradama, javlja DW.

Više od milijun i pol kućanstava ostalo je bez električne energije. A ukoliko zakaže sustav grijanja, dvoznamenkaste minus temperature mogle bi postati opasne po život za mnoge stanovnike. Posebno su teško pogođeni beskućnici. Većina gradova je zbog toga organizirala otvaranje prihvatnih centara s grijanjem i skloništa.

image

Oluja u SAD-u

Katie Mctiernan/Anadolu Agency Via Afp

Danas se očekuje da će arktički hladni val zahvatiti istočnu obalu SAD-a pa će stanovnici u mnogim dijelovima imati najhladniji Božić u posljednjim godinma. No zapadnije, primjerice u Denveru, u saveznoj državi Colorado, najgore je već prošlo. Danas bi tamo trebalo doći do rasta temperatura koje će iznositi do plus 7 stupnjeva.

 

/Izvor: Jutarnji.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar