Mine još prijete: Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Mine još prijete: Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju 4. travnja proglasila je Opća skupština Ujedinjenih naroda. Na svom 60. zasjedanju Opća skupština UN-a u prosincu 2005. donijela je svoju Rezoluciju o pomoći u protuminskom djelovanju.

Svake naredne godine širom svijeta ovaj dan se obilježava kako bi se ukazala solidarnost žrtvama stradalih od mina. Njegovim obilježavanjem ukazuje se i na samu opasnost od mina te se pokušava širiti svjesnost o njima.

BiH se i dalje suočava sa ozbiljnim problemom kontaminacije minama, jer mine i eksplozivna sredstva zaostala iz rata predstavljaju izravnu prijetnju sigurnosti i životima 545.000 građana. Ozbiljnost problema potvrđuje i podatak da je od 1992. godine oko 8.386 ljudi stradalo od mina u BiH.

Općinu Prozor-Rama ovaj problem nije zaobišao, jer je na njezinu području bila velika crta ratnih djelovanja. Tijekom rata minama je pokriven prostor od 1363 km2.

U povodu obilježavanja ovog dana Pero Kovačević, koordinator za deminiranje u općini Prozor-Rama je kazao za Ramski vjesnik: „Tijekom rata u općini Prozor-Rama pokriven je prostor od 1363 km2, a do sada je očišćeno 755,072 m2, a ostalo je još za čišćenje 606, 925 m2.  O prioritetima  deminiranjima odlučuje organizacija određena na državnoj razini, a to je BiH MAC. Deminiranje se financira iz više izvora: država BiH, nevladine organizacije međunarodne i domaće, država prijatelja kroz različite natječaje, općine u skladu sa svojim mogućnostima. Općina Prozor-Rama je jedna od rijetkih koja izdvaja znatan dio sredstava za razminiranje svog prostora te je zbog toga i pohvaljena. U 2018. Godini nismo imali aktivnosti oko razminiranja iz razloga što je bilo prioriteta razminiranja u istočnim dijelovima Bosne koje je financirala Međunarodna zajednica, te su svi timovi za razminiranje bili zauzeti na tom prostoru. U ovoj godini je dogovoren nastavak razminiranja, nadam se, već od 01. svibnja.“

Nažalost i na prostoru općine Prozor-Rama bilo je stradavanja od minsko-eksplozivnih sredstava.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar