Mladi meteorolog emotivnim statusom pozvao nadležne da hitno poduzmu nešto: Gubimo najdragocjenije blago

Mladi meteorolog emotivnim statusom pozvao nadležne da hitno poduzmu nešto: Gubimo najdragocjenije blago

Nedim Sladić, najpoznatiji mladi bosanskohercegovački meteorolog se emotivnim statusom na Facebooku obratio nadležnima u državi te još jednom uputio zamolbu da se nešto poduzme. Bh. šume je nazvao najdragocjenijim blagom, za koje bi mnoge druge zemlje bile sretne da ga imaju. 

Razlog statusa je požar koji bukti na području općine Jablanica, širi se i poprima nepregledne razmjere. Nakon prodora na plato Plase, požar se prethodnog dana proširio na sve strane, pri čemu je došlo do povećanja opožarene površine na oko 390 hektara. Požar se od jučer počeo spuštati niz strme padine sa platoa Plase u pravcu kanjona Neretve. Jedan dio požarišta na platou Plase se proširio na područje općine Mostar i nastavio spuštati u pravcu Dive Grabovčeve.

Osim Jablanice u cijeloj BiH požari su ponovno aktivni i to posebno u sušnim ljetnim mjesecima. Zgarišta su vidljiva u našim susjednim općinama, a nešto manji broj požara je zahvatio i samu općinu Prozor-Rama.

Ono što posebno zabrinjava jest nemaran odnos pojedinaca koji svoje posjede od niskog raslinja i korova odlučuju očistiti upravo vatrom. Nakon paljenja, vatru ostavljaju apsolutno nekontroliranu i odlaze svojim domovima. Na taj način ugrožavaju livade i voćnjake drugih ljudi koji mogu biti kilometrima udaljeni. Upravo zbog brzog i nekontroliranog širenja požara.

Facebook status Nedima Sladića prenosimo u cijelosti:

Pred našim očima večeras nad područjem sjeverne i sjeverozapadne Hercegovine nažalost nestaje u hektarima višedecenijska zdrava crnogorična šuma u teškom vatrenom plamenu koji sam u sličnim razmjerama vidio samo još prevrelog augusta 2012. godine u Konjicu. Nestaju tvornice prijeko potrebnog kisika. Nestaju najbolji prijatelji vlage, koji brižljivo upijaju kap po kap svu vodu, ne dozvoljavajući zemlji da se zasiti i izazove ono najgore. Nestaju najbolji zaštitnici od erozije tla koji pokreću brojne probleme. Čitava endemska biozajednica i čitav biodiverzitet je ugrožen(a), do te mjere da može otići u nepovrat. Oni koji modifikuju i čine specifičnim ovo uistinu prelijepo podneblje.

Da izraste novo stablo bit će potrebno 15 do 20 godina. Čak četvrtina nečijeg života. Shvatit ćemo ovo nakon prve obilne kiše. Kada prirodna barijera sve razornijim vjetrovima postane prava vjetrometina. Kada krenu brojne erozije tla. Tad ćemo shvatiti značaj naše šume koja pokriva skoro 50 % države. Koja nam u konačnici čini više koristi nego štete. Valjda ćemo shvatiti da je priroda najbolji regulator svih procesa. Valjda ćemo se udružiti sa prirodom, a ne protiv prirode… Valjda.
Mene strašno boli ovo gledati. Baš zato što smo svi još 06.08. na vrijeme trubili o ekstremnom riziku od požara.
Iako su izgledi za padavine sutra na sjeveru i sjeverozapadu Hercegovine večeras slabašni, ja se nadam najboljem, kako u srijedu s umjerenom burom ne bi tek bilo problema.
Molim vas nadležni, preklinjem vas, poduzmite nešto! Izgubismo najdragocjenije blago koje bi mnoge zemlje bile sretne da ga posjeduju! Znate li da jedno prosječno stablo bukve može primiti čak do 500 litara vode? E, vidite, tu je njegova veličina!
Foto: Ramski Vjesnik, ilustracija

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar