MOŽDA GA IMATE A DA I NE ZNATE: Evo što trebate znati o gihtu, bolesti koja se može liječiti i lijekovima iz prirode

MOŽDA GA IMATE A DA I NE ZNATE: Evo što trebate znati o gihtu, bolesti koja se može liječiti i lijekovima iz prirode

Bolest počinje jakim bolovima, crvenilom i oticanjem nožnog palca, a nastaje zbog povišenih vrijednosti mokraćne kiseline. Treba izbjegavati određene namirnice…

Giht je upala zglobova (artritis) uzrokovana odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Simptomi su nagli napadaji jake boli, crvenilo i oticanje zglobova.

U imenu ove bolesti riječ artritis upućuje na upalu. Sve što na latinskom jeziku završava na itis je upala. U ovom slučaju radi se o upali zglobova zbog povišenih vrijednosti urata, tj. urične ili mokraćne kiseline i u krvi i u urinu. Te vrijednosti u laboratorijskim mjerenjima dostižu svoje maksimalne vrijednosti od oko 300 do 320 za žene, a oko 400 za muškarce.

Najveći i osnovni krivac je prehrana prebogata proteinima i bjelančevinama, previše mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja i eventualno mahunarki u krvotok uvodi te bjelančevine kao aminokiseline, a sav višak aminokiselina metabolizira se preko purina i pirimidina u urate, kristaliće koji se odlažu u malim zglobovima i, naravno, izazivaju upalu i jake bolove.

Bolest dodatno pogoršava manjak kretanja s posljedično slabijom cirkulacijom, nedovoljno uzimanje tekućine otežava rad bubrega, njegovo filtriranje krvi, a ujedno niti mokrenje neće biti dovoljno da izluči višak urične kiseline. Zato je važno uzimanje dovoljnih količina tekućine, najbolje ljekovitog čaja u količini od jedne do dvije litre na dan.

Liječenju pomaže i biljna terapija, kojom se možete vrlo brzo riješiti simptoma. – Čaj od koprive, maslačka, preslice, pirike, zlatnice ili breze, kamilice, vrijeska i kore vrbe – sve ove biljke potaknut će rad bubrega i bolje izlučivanje urina, a s njim će se iz krvi ukloniti i višak urata tj. mokraćne kiseline. Kamilica, vrba i vrijesak će ujedno djelovati protuupalno i smanjivati bol. Ovisno o dobi, akutnim ili kroničnim promjenama, ova se čajna mješavinu prilagođava svakom pacijentu.

Povećajte unos vitamina C i izbjegavajte iznutrice Rizik za giht povećan je već i kod ljudi koji imaju nekoliko kilograma viška, pokazala je studija objavljena u časopisu Arthritis Care & Research.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar