• Načelnik općine dr. Jozo Ivančević se sastao s mještanima Orašca, Proslapa i Kozla
  • Načelnik općine dr. Jozo Ivančević se sastao s mještanima Orašca, Proslapa i Kozla

Načelnik općine dr. Jozo Ivančević se sastao s mještanima Orašca, Proslapa i Kozla

Načelnik općine dr. Jozo Ivančević održao je sastanak s mještanima naselja Mjesne zajednice Orašac danas, 4. listopada 2021. godine, u uredu Načelnika.

Sastanak je organiziran na poziv načelnika dr. Joze Ivančevića, a nakon inicijative ranije upućene od Mjesne zajednice. Teme sastanka su bile problematika života u selima Orašac, Proslap, Kozo, posebno problematika puta Izlaz – Orašac i problematika nekontrolirane sječe šume koju na području Vrana već nekoliko mjeseci provodi Javno poduzeće „Šume Hercegovačko neretvanske“ iz Mostara.

Na zahtjev mještana osigurano bolje održavanje neizgrađene dionice Izlaz-Orašac

„Put Izlaz – Orašac“ je jedan od važnijih kapitalnih projekata koji provodi Općina Prozor – Rama. Urađen je dio puta prema standardnim gabaritima, kakve odavno zaslužuju žitelji ovih sela. Osigurali smo novac za cijelu dužinu puta, kao i za dio lokalnih pristupnih putova. Trenutno je zastoj jer je procedura javne nabavke još u tijeku, neki pokušavaju zaustaviti ovaj projekt kroz žalbe na odabir izvođača tako da moramo čekati stav Ureda za žalbe iz Sarajeva. Kakvo god rješenje bude, izgradnja će se nastaviti, vjerojatno na proljeće iduće godine, a Orašac će puno boljim putom od ovog dosadašnjeg biti povezan sa općinskim središtem“, izjavio je načelnik Ivančević.

Na zahtjev okupljenih mještana dogovoreno je bolje održavanje neizgrađenog dijela ovoga puta kako bi se olakšalo prometovanje po sadašnjem makadamu i po starom asfaltnom dijelu

Općina tvrdi da iza nelegalne sječe stoji politički vrh u BiH

Mještani su iskazali ogorčenje činjenicom da se na području ove mjesne zajednice nemilosrdno sječe jedina preostala kvalitetna šuma. „Najteže je biti u situaciji da netko bez ikakvog odobrenja sječe tehničko drvo, a mi mještani smo spriječeni posjeći drvo za ogrjev. Sada se sječe u Vranu, pokušali su i u Osojnici, ali to smo uspjeli spriječiti blokadom puta“, kazali su mještani.

Načelnik i pomoćnik ukazali su da su od same najave sječe, sredinom lipnja ove godine, alarmirali nadležne institucije, da su to ponavljali nekoliko puta, ali da očigledno netko iz vrha politike stoji u zaštiti ovih nelegalnih radnji.

Pripremljena je prijava SIPA-i, jer je vidljivo da se radi o organiziranom kriminalu. Mještanima je iskazana potpora u zakonitom sprječavanju provoza posječenog drveta iz Osojnice.
Od ostalih tema najviše se razgovaralo o baruštini usred Orašca koja bi se morala sanirati kako bi se izbjegla zaraza i to mjesto postalo lijepa i čista zajednička površina.

Foto: Sudionici sastanka bili su Slavko Nović, Ivica Malekinušić, Jozo Kordić, Stipo Radić, Zdravko Kudrić te Ivan Filipović kao predsjednik Mjesne zajednice, kao i načelnik dr. Jozo Ivančević i pomoćnik, Josip Juričić

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar