Načelnik općine Prozor-Rama uputio primjedbe na nepostupanje Vlade HNŽ/K za omogućavanje povećanja plaća zdravstvenih djelatnika

Načelnik općine Prozor-Rama uputio primjedbe na nepostupanje Vlade HNŽ/K za omogućavanje povećanja plaća zdravstvenih djelatnika

Načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević uputio je otvoreno pismo  Vladi HNŽ-a zbog nepostupanja za omogućavanje povećanja plaća zdravstvenim djelatnicima. 

Poznato nam je da je Sindikat doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske županije/kantona (HNŽ/K) i Vlada HNŽ/K u lipnju, a ostali djelatnici zdravstva u srpnju, potpisali novi Kolektivni ugovor koji se predviđa povećanje plaća u ovoj djelatnosti. Kako je poznato tome su prethodili štrajkovi i javni prosvjedi doktora medicine i stomatologije.

Putem medija je puštena vijest da su time zahtjevi Sindikata ispunjeni. Iako nam to zvuči nevjerojatno Vlada je samo na papiru ispunila zahtjev Sindikata.

Naime,  Vlada HNŽ/K ni nakon više od tri mjeseca nije usvojila Izmjene i dopune proračuna Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ koji bi doveo do transfera uvećanih sredstava za plaće od ZZO prema ustanovama. To je dovelo do nejasnoća u primjeni Kolektivnog ugovora, pa je dio zdravstvenih ustanova u prethodnim mjesecima isplaćivao plaće po novom, a dio po starom Kolektivnom ugovoru, jer nisu ni dobili novce predviđene novim Kolektivnim ugovorom.

To je dovelo do opravdanog nezadovoljstva i prijetnje tužbama što bi moglo dovesti do blokade rada ovih zdravstvenih ustanova.

Dom zdravlja Rama nam se javio sa zamolbom  da pomognemo u rješavanju problema do kojega je došlo nepostupanjem Vlade HNŽ/K u cilju usvajanja Izmjena i dopuna proračuna ZZO. Općina Prozor – Rama će imati razumijevanje za doktore i ostale djelatnike u zdravstvu, a posebno za pacijente, te će iznaći način da pomogne Domu zdravlja Rama. Smatramo da medicinski djelatnici u našem Domu zdravlja nisu manje vrijedni od djelatnika u drugim zdravstvenim ustanovama i da zaslužuju našu potporu kako bi imali jednak tretman sa ostalim zdravstvenim djelatnicima u ovoj Županiji. 

Tražimo od Vlade HNŽ/K da radi i postupa sukladno zakonskim odredbama, sukladno misiji za koju postoji. Dalje nepostupanje može dovesti do tužbi i drugih pravnih postupaka za rješavanje postojeće problematike.

Smatramo da nije u redu da Vlada Hercegovačko neretvanske županije/kantonakao nositelj izvršne vlasti u Županiji u skladu s Ustavom HNŽ/K, poslove iz svoje nadležnosti ne odrađuje te generira stalno nove probleme za stanovništvo Županije.

Načelnik općine Prozor-Rama

dr. Jozo Ivančević

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar