NAJAVA: Hrvatsko kazalište Travnik gostuje s predstavom “Stadler”

NAJAVA: Hrvatsko kazalište Travnik gostuje s predstavom “Stadler”

Hrvatsko kazalište Travnik izvest će predstavu “Stadler” u Prozoru, 28. siječnja 2023. godine, u Domu kulture s početkom u 19 sati. Predstava je ovo koja je uprizorena povodom 104. obljetnice smrti prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja sestara Služavki malog Isusa dr. Josipa Stadlera.

Redatelj predstave je intendant kazališta Anto Bilić. Prije same predstave, prvopričesnici, Zbor mladih i animatori Prijatelji Maloga Isusa izvest će pjesme i recitacije pod ravnanjem časne sestre Marinele Zeko.

Glumci i glumice su u svom scenskom prikazu uprisutili nadbiskupa Stadlera iz njegovih dječačkih dana i iz godina obnašanja službe pastira Crkve vrhbosanske tijekom kojih je, zajedno sa stoljetnim čuvarima svjetla kršćanske vjere na prostorima BiH i šire, franjevcima Provincije Bosne Srebrene, zatim redovnicima i redovnicama raznih družbi i kasnije dijecezanskim svećenicima uspio izgraditi brojne crkve i crkvena zdanja te voditi Božji puk Kristovim putem u teškim vremenima.

Posebno je istaknuto Stadlerovo širenje pobožnosti Presvetom Srcu Isusovu i štovanja Blažene Djevice Marije i sv. Josipa. Prikazano je i njegovo utemeljenje sestara Služavki Malog Isusa te citirana neka od brojnih pisama kojima ih je očinski usmjeravao u njihovu životu i radu.

Istaknuta je i Stadlerova ljubav prema siromasima i davanje mudrih savjeta svećenicima

Spomenut je i prijedlog pojedinih predstavnika vlasti da nadbiskup Stadler bude imenovan kardinalom kako bi ga premjestili iz Sarajeva u Rim te citirane Stadlerove riječi da će prihvatiti kardinalsku čast samo pod uvjetom da ostane u Sarajevu i u Bosni.

Vizualno su prikazana i brojna zdanja izgrađena za vrijeme nadbiskupa Stadlera, među kojima veliki broj crkava, Nadbiskupska gimnazija u Travniku, Bogoslovno sjemenište u Sarajevu te sirotišta “Betlehem” i “Egipat”.

“Pozivamo vas da dođete i svojom nazočnošću uveličate spomen na slugu Božjega Josipa Stadlera koji je ostavio veliki trag u BiH i mjesnoj Crkvi”, poručuje Kulturno sportski centar Prozor-Rama, organizator predstave.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing