VAREŠ: Industrijski grad na zlatnim temeljima

VAREŠ: Industrijski grad na zlatnim temeljima

Ušuškan u srcu Bosne, Vareš je naseljen još od antičkog doba. Kroz historiju znan je kao industrijski gradić, a glas o njemu ponovo se začuo nakon vijesti o mogućim nalazištima zlata.

Najznamenitije od svega što pripada Varešu je kraljevski grad Bobovac iz 14. stoljeća, stolno mjesto bosanskih kraljeva i mjesto gdje su pokapani kraljevi i gdje se čuvala kraljevska kruna. Danas do njega vodi poznata staza Via Dinarica, staza bosanskih kraljeva, a na području Vareša nalaze se još tri u kojima izuzetno uživaju planinari.

Ukoliko do Bobovca idete automobilom, velikim dijelom služit će vas asfaltni put preko planine Zvijezda. Na putu ćete naići i na prekrasno izletište Mrestilište gdje možete probati izvrsnu pastrmku na stolovima koji kao da plutaju na vodi. Tu ili u okolini možete čak i prenoćiti te se istinski odmoriti.

Selo kovača

Ponos svih Varešana je jedinstveno bosansko selo Oćevija koje, osim što ga krasi prekrasan vodopad i izletište, čuva stare „majdane“ ili kovačnice. Ovo je danas posljednje mjesto u Evropi gdje se željezo kuje na tradicionalan, srednjovjekovni način topljenja uz pomoć vodene energije. Zanat je to star 800 godina. U Oćeviji svake godine možete posjetiti i tradicionalnu Pekijadu, čuveno takmičenje u pripremanju najukusnijeg pečenja ispod sača.

Na području nekadašnjeg površinskog kopa rudnika željezne rude Smreka nastalo je mistično jezero kojeg naročito vole ribolovci i za koje se smatra da je najveći bunar pitke vode u Bosni i Hercegovini, a ujedno je i izuzetno zanimljivo za vidjeti. Pored jezera u gradiću vrijedi vidjeti i stare spomenike – najstariju katoličku crkvu u Bosni i Hercegovini od koje se samo nekoliko stotina metara dalje nalazi  pravoslavna crkva Pokrova Presvete Bogorodice, još jedan nacionalni spomenik.

Tu su i jednolučni stari kameni most na rijeci Stavnji izgrađen između 16. i 17. stoljeća kojeg u građevinsko-arhitektonskom smislu naučnici vežu za isti stil kojim je građen Stari most u Mostaru. Ne propustite vidjeti ni nekropole stećaka, naročito one u Budoželjama gdje ima i planinarski dom, te posjetiti i čuvenu drvenu džamiju u selu Karići sagrađenu bez ijednog eksera, koja je danas i poznato dovište.

Botanički vrt planine Zvijezda

U okolini Vareša svi mogu uživati u ugodnim šetnjama kroz gustu stoljetnu šumu na planinama Zvijezda, Perun, Greben i Ravan. Za planinu Zvijezdu kažu da je pravi botanički vrt i da u svojim njedrima čuva prirodni raritet – tresetište Đilda koje krasi i endemična, a ujedno i ljekovita biljka gorčica.

Osim planinara, u njenim planinskim stazama mogu uživati i ljubitelji avanture vozeći bicikl vareškom transverzalom Zvjezdane staze ili spuštajući se paraglajdingom sa planine Perun.

Egida: Najznamenitije od svega što pripada Varešu je kraljevski grad Bobovac iz 14. stoljeća, stolno mjesto bosanskih kraljeva i mjesto gdje su pokapani kraljevi i gdje se čuvala kraljevska kruna.

Izvor: S.V./Poslovne novine

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar