• NAJAVA: Izložba fotografija “Tišina bijelih nišana” autora Huseina Šljive
  • NAJAVA: Izložba fotografija “Tišina bijelih nišana” autora Huseina Šljive
  • NAJAVA: Izložba fotografija “Tišina bijelih nišana” autora Huseina Šljive

NAJAVA: Izložba fotografija “Tišina bijelih nišana” autora Huseina Šljive

Izložba fotografija “Tišina bijelih nišana” autora Huseina Šljive bit će otvorena u Domu kulture 11. srpnja 2021. godine u 12 sati, a povodom godišnjice genocida u Srebrenici. Izložba je jednodnevna i može se pogledati do 20h.

Nekima ostaje samo tišina bijelih nišana

Zločin u Srebrenici smatra se jednim od najvećih na tlu Europe, još od II. Svjetskog rata. Svakog 11. srpnja tisuće ljudi se skuplja u Srebrenici da bi odalo počast žrtvama. Posebno emotivni trenuci se događaju neposredno nakon molitvi članova obitelji. Ovi kompleksni i emotivni trenuci su vrhunac posljedica zločina. Trenuci su to koji lome srca i uvode nas u misli o besmislu zločina, kao i veličini i dostojanstvu žrtvi. Šljivo je napravio seriju fotografija upravo o ovim trenucima, kada obitelji govore posljednje zbogom žrtvama, boli i sjećanjima na rat koji nikada neće biti zaboravljeni.

Opisujući svoj rad Šljivo kaže: “Bijeli nišani, plač, bol i sjećanja, ostavljaju neizbrisiv trag užasa koji prodire sve do kostiju. Natjera promatrača da se zapita se kako bi iko mogao preživjeti gubitak svoje porodice u tako zlim okolnostima. Ipak, kao snažni kontrast tom zlu, imao sam priliku susresti se s takvom dobrotom – majkama, ženama i djecom Srebrenice, te dostojanstvom i načinom na koji se nose sa svojim gubitkom. Njihova odluka da se ne prepuste mržnji i osveti je snaga uma koja me je ostavila bez riječi. Bol preživjelih rata u Bosni i Hercegovini nikad neće nestati i sve što je ostalo majkama, ženama, djeci Srebrenice jest samo tišina bijelih nišana.”

Kroničar ljudskih sudbina

“Husein Šljivo pristupa fotografiji kroz prizmu kroničara ljudskih sudbina, čiji je odraz najbolje iskazan kroz portret osobe u ambijentu u kojem je ta osoba zatečena. Njegovo interesiranje za portretiranje osoba proističe iz neposrednog ljudskog kontakta sa čovjekom, djetetom, ženom ili staricom, koje slučajno sreće ili ih već duže poznaje”, kazala je mr. Gabrijela Vasić, umjetnica.

Husein Šljivo je završio Akademiju likovnih umjetnosti te o umjetnosti zna puno. Odlučio je crtež i sliku, olovke, pastele, boje, kistove, platno, papir te poznate i kombinirane tehnike zamijeniti fotoaparatom i slikati fotografirajući.

Fotografski ciklus Huseina Šljive velik je koliko je i velika sama tema, velik je jer je autor doprinio svojim radom da se zločin nikad ne zaboravi, da se ovjekovječi jedan tužan i tragičan trenutak kojem će se kroz snagu fotografskog kadra dati umjetnički oblik, a upravo su umjetnička djela i najvažnija svjedočanstva uzvišenih, ali i tragičnih trenutaka ljudske historije.

Biografija

ŠLJIVO, Husein: Rođen je u Prozoru 02.01. 1977. godine. Završio je Pedagošku Akademiju na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru gdje je stekao diplomu nastavnik likovnog odgoja  2001. godine. Sedam godina kasnije (2008) završava nastavnički fakultet gdje je stekao zvanje profesor likovne kulture-diplomirani grafičar. 2019 godine magistrirao na Nastavničkom fakultetu i time stiče zvanje magistar likovnih umjetnosti u edukaciji. Radi kao nastavnik i profesor likovne kulture u MSŠ „Gornji Vakuf“Gornji Vakuf-Uskoplje , O.Š. „ Šćipe“ Prozor-Rama, O.Š“ Alija Isaković“ Prozor-Rama „ Treća osnovna škola Oborci“- Donji Vakuf, „Četvrta osnovna škola Torlakovac“ – Donji Vakuf.

Imao je 10 samostalnih izložba u Bugojnu, Prozoru-Rami, Kostajnici( Hrvatska), Beogradu(Srbija), Tuzli, Sarajevu, Travniku, Gornjem Vakufu-Uskoplju. Iza sebe ima oko 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Sarajevo, Tuzla, Mostar, Travnik, Bugojno,Banja Luka, Doboj, u državama Njemačkoj, Bugarskoj, Brazilu, Argentini, Turskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Grčkoj, Austriji, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Kini, Japanu…. Boravio na više likovnih i foto kolonija( Bugojno, Konjic, Brčko, Beograd, Sarajevo,Doboj, Travnik, Gornji Vakuf – Uskoplje ). Realizirao likovne kolonije u Prozoru-Rami i Dane fotografije Bosne i Hercegovine. ( 2008., 2009., 2010., 2011. godine). Dobitnik nekoliko nagrada: Grad prix za crtež u Argentini, diplomu za grafiku, Prvu naragradu za digitalnu grafiku, Treću nagradu za digitalnu grafiku itd. Član je više likovnih udruženja (BIH, Srbija, Njemačka).

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing