NAJAVA: Likovna kolonija u Gračacu

NAJAVA: Likovna kolonija u Gračacu

Likovna kolonija “Duhovno i estetsko – likovna umjetnost Rame u Bosni Srebrenoj” održat će se u Gračacu od 2. do 6. rujna 2018. godine, u okviru Programa obilježavanja Dana Općine Prozor-Rama, najavio je gostujuću u programu Radio Rame fra Mato Topić, župnik u župi Gračac, koji je i koordinator ove kolonije, zajedno s Nevenkom Šarčevič, povjesničarkom umjetnosti i likovnom kritičarkom iz Zagreba.

– Likovna kolonija će se otvoriti u nedjelju, 2. rujna u 19 sati u župnoj dvorani prigodnim programom, u kojem će o povijesti i zemljopisu Rame govoriti fra Stjepan Lovrić, dok će o umjetninama u Rami govoriti Nevenka Šarčević.

U ponedjeljak, utorak i srijedu će slikari stvarati svoja djela od 9 do 16 sati, nakon čega su planirani izleti po Rami, kazao je Fra Mato.

– Tako će u ponedjeljak slikari posjetiti Franjevački samostan Šćit i crkvu u Rumbocima, u utorak će uživati u pogledu na Gornju Ramu sa Zahuma, a u srijedu je planiran obilazak Blidinja i Kedžare.

Kolonija završava u četvrtak, 6. rujna, Izložbom radova nastalih na Koloniji, koji će biti izloženi u holu Doma kulture u Prozoru. Izložba će biti otvorena nakon Svečane sjednice Općinskog vijeća, koja će započeti u 11 sati, a kao i Koloniju, otvorit će je dr. Jozo Ivančević, načelnik Općine Prozor-Rama, koja je i pokrovitelj ovog kulturnog događaja.

U radu kolonije sudjelovat će sljedeći umjetnici s prostora bivše Jugoslavije:

Nevenka Šarčević

Ana Ratković

Grgur Akrap

Mia Matijević

Momčilo Macanović

Zoran Kruta

Josip Mijić

Anto Kajinić

Hamo Čavrk

Muhamed Bajramović

Matko Vekić

Stjepan Šandrk

Martina Grlić

Josip Lovrenović

fra Perica Vidić

Petar Dolić

Radovi nastali na Koloniji krasit će zidove nove zgrade Općine u Prozoru i župne kuće u Gračacu.

Fra Mato je istaknuo kako je ovo velika promocija Rame, jer će akademski slikari bojom zabilježiti ovaj prostor i širiti dalje ljepotu ramskoga kraja.

Na kraju je pozvao sve ljubitelje umjetnosti da bar jedan dan trajanja Kolonije navrate u Gračac i na licu mjesta dožive nastajanje umjetničkih djela, a istovremeno i iskoriste priliku za upoznavanje i druženje s istaknutim akademskim slikarima.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar