Najveći zaostatak rada Vlade HNŽ je u realizaciji zakona

Najveći zaostatak rada Vlade HNŽ je u realizaciji zakona

Dodatni problem sa lošim rezultatima Vlade je u tome, smatraju iz CCI-a, što se oni odražavaju i na rezultate rada Skupštine

Prema monitoringu Centra civilnih inicijativa (CCI), koji je danas predstavljen u hotelu Bristol, ujednačen intenzitet rada Vlade HNŽ tijekom prvih 9 mjeseci 2016., nije pratila ujednačena učinkovitost, pa su u rezultatima rada Vlade HNŽ primjetne značajne oscilacije.

Za 9 mjeseci rada Vlada je realizirala tek 30% planiranog svojim programom za 2016. Od 186 mjera koliko ih je planirano za realizaciju u 2016. godini, u četvrti kvartal se ušlo sa 130 nerealiziranih. Najveći zaostatak je kod realizacije zakona. Ambicioznost u planiranju se, pokazala potpuno neutemeljenom. Od 50 za ovu godinu planiranih zakona, do 30. rujna je utvrđeno tek 10, uz 2 “neplanirana”.

Rad Vlade

Vlada se, u promatranom razdoblju, najviše bavila dnevno-operativnim poslovima i raspodjelom sredstava iz proračuna. Najveći broj mjera utvrđenih u ovom razdoblju su odluke, koje predstavljaju skoro 60% od svih razmatranih mjera. Pri tomu, stupanj važnosti pojedinih je vrlo različit. Nepovjerenje po vertikalnoj strukturi vlasti i centralizacija u odlučivanju, prema monitoringu CCI-a, dovodi do toga da se Vlada na svojim sjednicama bavi i takvim stvarima kao što su utvrđivanje prava na službene mobilne telefone u Upravi policije, visinom naknade za topli obrok, odobravanjem Skupštini prodaje putničkog motornog vozila i sl, a s druge strane su izuzetno značajne odluke, kao što su: Odluka o usvajanju Programa razvoja malog gospodarstva HNŽ, Odluka o izradi Strateškog plana za provođenje reforme iz oblasti zdravstva, Odluka o kreditnom zaduženju, itd.

ccimostar1

Ana Lučić i Vesna Milas

Mjere kojima se sistemski dugoročno uređuju određene oblasti i rješavaju problemi, u ukupnoj masi razmotrenih mjera zauzimaju vrlo nizak procent. Zakoni, tako, čine samo 2.3% od svih razmotrenih mjera. A u promatranom razdoblju nije realizirana niti jedna strategija,  što je posebno važno obzirom da je HNŽ ostala jedina županija bez usvojene strategije razvoja, čije je donošenje na posljednjoj redovitoj sjednici održanoj u promatranom razdoblju, ponovno tek najavljeno. “I možemo se samo nadati da će obećanje o njenom usvajanju do kraja godine biti i održano. S druge strane još uvijek nisu usvojene niti, ovogodišnjim programom rada Vlade, planirane Strategija zapošljavanja u HNŽ i Strateški plan za provođenje reforme iz oblasti zdravstva”, poručili su iz CCI-a.

Umjesto do kraja 2015. godine Program rada je usvojen krajem veljače 2016, a nacrt Proračuna umjesto do 1. Vlada je utvrdila 30. studenog, čime je prekršila odredbe Zakona o proračunima u FBiH, koje govore o rokovima za pojedine faze donošenja tog dokumenta. Nepridržavanje Zakonom propisanih rokova je nastavljeno i prigodom donošenja Proračuna za 2017, koji se nije pojavio na dnevnom redu sjednica Vlade, u predviđenom roku.

Rad Skupštine

Dodatni problem sa lošim rezultatima Vlade je u tome, smatraju iz CCI-a, što se oni odražavaju i na rezultate rada Skupštine. Vlada je, nakon što je u prvom kvartalu održavala po 1 sjednicu u svakom mjesecu, u drugom i trećem kvartalu je imala dvomjesečne stanke. “Sve u svemu, u prvih 9 mjeseci 2016. godine, zastupnici su na sjednicama Skupštine proveli, ukupno, manje od 24 sata”, istaknuli su iz CCI-a.

Od 80, Programom rada Skupštine za 2016. godinu, planiranih mjera, u potpunosti je realizirano tek 19. I još dvije „djelimično“, tj. u nacrtu. Nominalno, najviše je realizirano Zakona – 9. No, i najveći zaostatak u realizaciji, CCI bilježi kod zakona – u četvrti kvartal ušlo se sa čak 41 nerealiziranim zakonom iz Programa rada.

S.Š.P. /Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar