Nakon revizije Vlada FBiH se pravda i tvrdi da Ured za reviziju ne zna raditi posao, tvrde da je cilj da se Vlada osramoti, te da je ova Vlada najsposobnija

Nakon revizije Vlada FBiH se pravda i tvrdi da Ured za reviziju ne zna raditi posao, tvrde da je cilj da se Vlada osramoti, te da je ova Vlada najsposobnija

Tvrde i da radnici nisu otpuštani nego su sami davali otkaze i mijenjali radna mjesta

Nakon sjednice Vlade FBiH u Sarajevu održana je press konferencija na kojoj su četiri ministra uglavnom pobijala izvješća Ureda za reviziju institucija u FBiH, u kojim je naveden niz nepravilnosti prilikom dodjele sredstava kompanijama u vrijeme pandemije korona virusa. Kao što je Ured za reviziju pronašao i evidentirao brojne nepravilnosti u federalnim ministarstvima, tako je i Vlada FBiH danas ustvrdila da je u biti Ured za reviziju taj koji ne zna raditi posao, a da je ovaj saziv Vlade FBiH u biti najsposobniji ikada. Ministri su na press konferencija jasno rekli da je jedini cilj Ureda za reviziju bio ocrniti četiri ministarstva. Evo što su rekli ministri Đapo, Đindić, Dedić i Lasić, koji smatraju da su obavili sjajan posao u vrijeme pandemije, da su sredstva podijelili pošteno i po zakonu, a da Ured za reviziju ne zna raditi posao.

– Nedosljednosti se odnose na propisivanje kriterija koji se odnose na reviziju. Utvrđeno je da je Ured za reviziju davao preporuke i konstatacije koje su u suprotnosti sa pravilima revizije i sa standardima revizije – pojašnjeno je na press-konferencije Vlade FBiH.

Dodali su da Vlada FBiH od Ureda za reviziju traži da rad usklade sa standardima.

– Uredu je dostavljen veliki broj odgovora i prigovora. U roku od dva dana revizori su odbili sve komentare, a što nije u skladu sa standardima budući da su komentari odbijeni za manje od dva dana. Smanjenje broja zaposlenih je posebna tema, a objašnjeno je da se taj uvjet odnosio isključivo na situaciju kad je poslodavac dao otkaz radniku, a ne na odlazak u penziju i prekid radnog odnosa od strane radnika. Niti jedan od ovih komentara nije uvažen – rečeno je.

Ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo ovom prilikom kazala je da je turizam u 2019. godini imao bum.

– U 2020. imali smo pad broja turista i noćenja. Ove dvije godine su neuporedive. Po Uredbi, broj zaposlenih je bio u odnosu na rujan, dakle da se zadrži broj radnika kao u rujnu. Kompanije su se prijavile i dobile su sredstva po propisima i u skladu sa pozivom koji je objavljen na stranici – kazala je Đapo.

Dodala je da su sredstva podijeljena u odnosu na kretirije. Đapo je kazala da se je paušalnim izvještajem glavnog revizora Ureda Dževada Nekića nanosi šteta Ministarstvu i privrednicima.

– Izvještajem revizora nanesena je šteta i privatnim kompanijama. Pa se tako ističe da su sredstva dobile kompanije koje nisu registrirane. Što nije točno. Isto tako je za hotel “Hollywood” koji je 3 milijuna platio poreza. Kriterij je bio broj uposlenih 30. rujna i pad prometa u odnosu na 2019. godinu. Tvrdim da smo sredstva dodijelili po kriterijima – naglasila je Đapo.

Prema njenim riječima, Ured treba da se vodi Uredbom Vlade FBiH, a ne ličnim stavom.

Željeli su da nas osramote

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić istakao je da se slaže sa svim što je rekla ministrica Đapo.

– Protumačili smo na Vladi FBiH Uredbu i zaključili da se odredbe odnose samo na radnike koji su otpušteni od strane poslodavca. Kad je riječ o referentnoj godini mene interesira koji je datum Ured za reviziju uzeo kao referentni. Vlada je težila da se smanji otpuštanje i zaustavi propadanje. Efekat ove Uredbe je da je 1.300 radnika zaposleno. Čak 223 radnika je jednostrano prekinulo ugovor ili im je istekao ugovor o djelu. Puno je ljudi otišlo u penziju, neki su i preselili. Niti jedan radnik nije dobio otkaz od strane poslodavca – istakao je Džindić.

Dodao je da to nije konstatirano u izvještaju revizije.

– Osnova za mišljenje za rezervom je neuvezivnje radnog staža. Imam desetak dopisa PIO da se doznače sredstva. Dovoljno je da se može shvatiti šta se htjelo postići, a to je da se osramote četiri ministarstva. Ovo je jedna od najsposobnijih Vlada FBIH – zaključio Džindić.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kazao je da su ministarstva raspisala javne pozive koji su trajali duže od 20 dana.

– Danas je Vlada FBiH dala tumačenje Uredbe. Nema datuma 30. septembra, kao kriterij ima drugi datum iz 2020. godine. Pomoć je dobilo 31 poduzeće, kompanije su zadržale radnike, a kod nekih je i povećan broj uposlenih – kazao je Dedić.

Dodao je da se pomoglo onima koji su imali završenu proizvodnju, a nisu imali dostupno tržište.

– Vlada FBIH je razmatrala informacije o utrošku sredstava i u njima stoji tačno sve navedeno pa i broj zaposlenih. Naveli smo i efekte – pojasnio je Dedić.

Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić poručio je da je Ministarstvo dodijelilo 20 miliona KM. – Aerodrom, željeznice i pošte, pa i sektor prevoza putnika su dobili pomoć. Iz Ureda za reviziju iznijeli su primjedbe na koje Ministarstvo nije moglo uticati. Pomoć je imala značajne efekte. Cijenimo da bez pomoći broj radnih mjesta bio bi manji. Ova četiri ministarstva dala su veliki doprinos borbi protiv pandemije. Mnogi drugi se ne spominju jer nisu radili ništa. Zna li Vijeće ministara da je bila pandemija – istakao je Lasić.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar