Namirnice koje vam mogu produžiti život

Namirnice koje vam mogu produžiti život

Najstarija osoba na svijetu, 116-godišnja Susannah Mushatt Jones, većinu svoga života doručkuje slaninu, jaja i krupicu. Koliko god taj doručak izgledao slasno, teško da krije tajnu njezine dugovječnosti.

Zaboravite jaja i slaninu, postoje namirnice koje, ako ih jedete redovito, mogu produžiti vaš životni vijek. Znanost je utvrdila da se primjerice antioksidanti bore protiv bolesti povezanih sa starenjem poput srčanih oboljenje i nekih vrsta karcinoma. Srećom, priroda nam nudi čitav niz zdravih i ukusnih namirnica poput bobičastog voća, češnjaka, rajčica i brojnih drugih.

Donosimo vam listu namirnica koje vam mogu produžiti život. Vaše je samo da napunite zdjelu, uzmete žlicu te uživate u dugom, zdravom životu.

1. Tamna čokolada

Za početak izvrsna vijest. Tamna je čokolada prepuna flavonoida i antioksidansa koji djeluju protuupalno te mogu spriječiti nastajanje krvnih ugrušaka. Istraživanja pokazuju da su upale povezane sa starenjem pa protuupalna hrana može biti ključ za dulji život.

2. Brokula

Ovo je povrće bogato spojevima, poput sulforafana, koji mogu spriječiti nastanak karcinoma. Jedna je studija pokazala da osobe koje su u svoju redovnu prehranu uključile brokulu živjele duže od onih koji nisu konzumirali to povrće.

3. Orašasti plodovi

Nedavno istraživanje pokazalo je da samo jedna šaka orašastih plodova dnevno može produžiti životni vijek osobe koja ih konzumira. Naime, orašasti plodovi smanjuju opasnost od životno opasnih bolesti poput dijabetesa i karcinoma.

4. Cikla

Cikla je bogata betainom, spojem koji također ima protuupalno djelovanje.

5. Rajčice

Ovo se sočno voće odavno povezuje sa zdravljem. Rajčice su bogate vitaminom C i sadrže veliku količinu antioksidansa likopena. Istraživanja su pokazala da konzumiranje rajčica smanjuje rizik od nekih vrsta karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze.

6. Bobičasto voće

Jagode, borovnice i ostalo bobičasto voće slasnog je okusa ali i prebogato velikim količinama antioksidansa koji pomažu u borbi protiv starenja. Naime, bobice sadrže antioksidans pod nazivom antocijanin koji podržava funkcije mozga i održava tonus mišića.

7. Maslonovo ulje

Mediteransku prehranu, u kojoj je maslinovo ulje glavna zvijezda, znanstvenici ističu kao jedan od najzdravijih načina prehrane na svijetu. Zdrave masti koje ovo ulje sadrži pomažu u borbi protiv opadanja kognitivnih sposobnosti uslijed starenja.

8. Losos

Možete ju jesti na bilo koji način, kao sushi ili pečenu na žaru, jer ova je riba bogata omega-3 masnim kiselinama. Istraživanja su pokazala da štiti od kognitivnog propadanja te smanjuje upale.

9. Zeleni čaj

Ne morate mijenjati svoju omiljenu kavu za čaj, ali pokušajte u svoju dnevnu rutinu ubaciti šalicu čaja. I zeleni i crni čajevi sadrže katehine koji mogu pomoći u zaštiti vašega srca te štite od moždanoga udara. Jedno je japansko istraživanje pokazalo da osobe koje piju najmanje pola litre zelenoga čaja dnevno žive duže.

10. Češnjak

Češnjak ne samo da popravlja okus brojnih jela već je i prebogat antioksidansima. Pomaže u regulaciji krvnoga tlaka.

11. Špinat

Popaj zna što je dobro. Nedavno istraživanje pokazalo je da svakodnevna konzumacija špinata (ili bilo kojeg zelenog, lisnatog povrća) može pomoći u spriječavanju kognitivnog propadanja. Istraživači to pripisuju vitaminu K kojim obiluje ovo povrće.

12. Avokado

Ovo supervoće pomaže u smanjivanju stresa i potencijalno u borbi protiv nekih vrsta karcinoma.

13. Jabuke

Jabuke su još jedan bogati izvor antioksidansa. Najvažnije je da ne gulite koru jer tamo se nalazi većina hranjivih tvari. Plod sadrži vlakna koja pomažu  zdravlju probavnoga sustava i može pomoći u spriječavanju srčanih bolesti.

14. Šparoge

Ove zelene stabljike bogate su glutationom kojeg nazivaju ‘majkom svih antioksidansa’. Može smanjiti rizik od bolesti srca, demencije i karcinoma. Šparoga je izvor folne kiseline koja podržava kognitivne funkcije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar