Neki u klupe, neki na ulicu da skupljaju karton

Neki u klupe, neki na ulicu da skupljaju karton

U Bosni i Hercegovini 1. rujna počinje nova školska godina. Dok se većina učenika priprema za prvi dan škole, postoje i ona djeca koja će umjesto školskih klupa, prvi rujan provesti skupljajući karton i druge sekundarne sirovine.

Ovo je priča iz romskog naselja kod Tuzle

Jusuf Biberović ima petnaestero djece i dvadeset i osmero unučadi. Svi će, kaže nam, 1. rujna u školu “Boli me sve, vjeruješ li mi. Sve me boli. I neimaština i ova skupoća koja me to spriječava. Ali ja se opet trudim da ne odu na ulicu, da ne prose, da ne traže od nekog, da traže marku ili dvije, dok sam ja živ. Sve dok sam ja živ. Da idu u školu, to im je obaveza, ja samo tražim da idu u školu”, ističe. Mnoga će djeca sutra, umjesto u školu, morati na posao.

Šahman Zahiorivć navodi: “Evo u mene rade sva djeca. Znači ne može ni u školu ići. Mora ići da bere karton da bi zaradili, da imamo jedemo i pijemo. Od sedam godina krene da rade, do dvadeset i pet. Znači, u mene svi rade”, kaže.

Edis Biberović živi u tuzlanskom gradskom naselju Krojčica. Priča za BHRT da je imao priliku za obrazovanje danas bi postigao mnogo više. “Pojedini su se meni ismijavali. Doduše, ja imam i danas drugara koji su završili škole, ali šta ćeš, bolja mogućnost. Ali svako dijete želim samo da se školuje i samo da svoj cilj koji je naumio da prođe kroz njega. Ja kao dijete nisam mogao, ali normalno, svako dijete treba da se školuje, znamo kakva su vremena, škola mnogo znači”, dodaje.

Asima će također ujutro ispratiti sedmero djece u školu “Sa školom si nitko i ništa. A kamoli bez škole. To je radi njih i radi njihove budućnosti. Eto. Dobro je, snalazimo se, radi se”, navodi. Mnoga djeca će sutra umjesto školskih ruksaka druge brige ponijeti na svoja pleća. Njihovi roditelji kažu, realnost je to koju živimo.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar