Uskoro velike promjene u Njemačkoj: Za mnoge stiže najveće povećanje plaća

Uskoro velike promjene u Njemačkoj: Za mnoge stiže najveće povećanje plaća

Zakonom propisana minimalna plaća u Njemačkoj će od 1. listopada porasti na dvanaest eura po satu sa sadašnje razine od 10,45 eura. Savezni ministar rada Hubertus Heil (SPD) opisao je nadolazeće povećanje u govoru za mnoge kao “vjerojatno najveći skok plaća u njihovim životima”.

Ali što to znači za ljude s mini i midi poslovima?

Nova minimalna plaća donosi i promjene za marginalne honorarne zaposlenike na mini poslovima i zaposlenike na srednjim poslovima. Anke Marx, odvjetnica u Radničkoj komori Saarlanda, objašnjava kako će gornja granica zarade za male poslove od listopada će porasti sa 450 eura na 520 eura, piše Fenix-magazin. Ubuduće će se ograničenje temeljiti na tjednom radnom vremenu od deset sati i novoj zakonskoj minimalnoj plaći.

“S minimalnom plaćom od dvanaest eura, možete raditi oko 43 sata mjesečno”, kaže Marx. Međutim, moraju se uskladiti samo plaće, a ne radno vrijeme u ugovoru. Mini-poslovi su manji poslovi u kojima zaposlenici rade najviše 70 dana u kalendarskoj godini i prethodno su smjeli zaraditi najviše 450 eura mjesečno. Oni ne moraju plaćati nikakve doprinose za svoje socijalno osiguranje. Osnovno pravilo za mini-poslove je da se svatko tko u prosjeku zarađuje više od 450 eura (od listopada: 520 eura) mjesečno ne smatra mini-poslom.

Postoje iznimke ako zaposlenici samo povremeno i nepredviđeno prekorače gornju granicu primanja. Od 1. listopada, međutim, prekoračenje te granice je i zakonski propisano. Tada zaposlenici smiju premašiti granicu za male poslove od 520 eura samo u dva kalendarska mjeseca u godini, objašnjava Marx. Osim toga, u jednom kalendarskom mjesecu mogu zaraditi najviše dvostruko više od navedenog: 1.040 eura.

“Dakle, ako je višak bio nepredvidiv, može se zaraditi najviše 7.280 eura godišnje umjesto načelno mogućih 6.240 eura”, izračunava Marx. Promjene su utvrđene zakonom. Novosti postoje i za zaposlenike na takozvanim midi poslovima. Dosad su smjeli zarađivati ​​između 450,01 i 1300 eura mjesečno. Za razliku od marginalnih zaposlenika s nepunim radnim vremenom na malim poslovima, oni koji rade na srednjem radnom vremenu također plaćaju svoje socijalno osiguranje, iako s nižim doprinosima za zaposlenike od onih koji normalno zarađuju.

S ovom plaćom će biti dobra mirovina

Dakle, midi posao počinje tamo gdje mini posao završava. Sukladno tome, s novom minimalnom plaćom, i ovdje se povećavaju granice: zaposlenici na srednjim poslovima od listopada mogu zarađivati ​​između 520,01 i 1600 eura. Zbog svog položaja između niske i normalne zarade, midi poslovi se nazivaju i “klizećim zonama”. U donjem dijelu ove klizne zone, midi-jobberi su oslobođeni doprinosa za socijalno osiguranje, objašnjava odvjetnik Marx. Povećava se udio doprinosa za poslodavce. To znači: Do granice od 1.600 eura doprinosi za socijalno osiguranje postupno se usklađuju do redovnog doprinosa.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar