Nevin odležao 18 godina

Nevin odležao 18 godina

Tomasz Komenda zaplakao je od sreće i olakšanja kad ga je sudac proglasio nevinim nakon 18 godina provedenih u zatvoru, prenosi Metro. Provjera dokaza s pomoću novih forenzičkih testova pokazala je kako Komenda nije mogao počiniti zločin za koji je optužen, a koji se dogodio na Staru godinu u Poljskoj 1997. godine. Ovaj 42-godišnjak pušten je iz zatvora u ožujku jer su tužitelji preispitali njegov slučaj nakon što su roditelji 15-godišnje žrtve izrazili sumnju u njegovu krivnju.

– Posljednjih 18 godina pitao sam se što sam učinio toliko pogrešno da mi se život pretvorio u takav pakao – izjavio je Komenda i dodao da je cijelo vrijeme bio tretiran “kao šljam”.

Za vrijeme novogodišnje zabave 1997.godine žrtva je silovana i ubijena u jugozapadnoj Poljskoj. Sudski dokumenti pokazali su da je umrla od gubitka krvi i niskih temperatura kojima je bila izložena. Policija je u početku sumnjala da postoji više osumnjičenih koji su ostavili iza sebe veliku količinu dokaza, uključujući vuneni šešir s vlasima kose. Pronašli su i ugrize na djevojčinu tijelu. U obrazloženju presude sud je izjavio kako su napredne forenzičke tehnike osvijetlile dokaze prikupljene u to vrijeme te su na temelju njih zaključili kako Komenda ne može biti ubojica. Sud je ukazao na pogreške u procesu prikupljanja dokaza i na nemaran pristup svjedočenju svjedoka obrane. Komenda je zatvoren sedam godina nakon zločina, unatoč tome što je 12 ljudi potvrdilo njegov alibi. Nakon što je uhićen, potpuno je surađivao s policijom, ali je rekao da su ga pretukli i da su mu prijetili.
– Toliko su me tukli da bih priznao da sam pucao i u Papu – rekao je Komenda.  Ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro izjavio je kako ova oslobađajuća presuda pokazuje da se pogreške pravosuđa ipak mogu ispraviti. – Nitko ne može vratiti godine koje je Tomasz Komenda izgubio. Ipak, oslobađajuća presuda vraća osjećaj dostojanstva nevinog čovjeka koji je pogrešno osuđen – rekao je. Komendin odvjetnik Zbigniew Cwiakalski izjavio je kako će tražiti više od 10 milijuna zlota (18 milijuna kuna) odštete za Tomasza Komendu zbog 18 godina koje je nepravedno proveo u zatvoru.

/Izvor: vecernji.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar