NIJE NEMOGUĆE Dan od 25 sati? Evo kada će se to i dogoditi

NIJE NEMOGUĆE Dan od 25 sati? Evo kada će se to i dogoditi

Zemljina rotacija zaista usporava zbog prisustva Mjeseca – svake godine Mjesec dobiva malo energije od Zemlje i “pomakne” se malo dalje. Tak je pomak nevidljiv ljudskom oku, ali se može ipak može izmjeriti.

Udaljenost Mjeseca od Zemlje mjeri se eksperimentom koji se naziva Lunar Laser Ranging. Naime, astronauti misija Apollo 11, 14 i 15 na Mjesecu su ostavili LRRR (Lunar Ranging Retro-Reflector), tj. uređaj za mjerenje udaljenosti Mjeseca od Zemlje.

Znanstvenici tako lasersku zraku šalju LRRR-u, a ona se vrati za oko 2,5 sekunde. Toliko joj je naime, potrebno za put do Mjeseca i natrag. Rezultati eksperimenta pokazali su kako se Mjesec godišnje udaljava 38 milimetara.

Udaljavanje Mjeseca od Zemlje i usporavanje Zemljine rotacije imaju vrlo mali utjecan – usporavanje Zemljine rotacije u posljednjih 100 godine procjenjuje se na oko 1,4 milisekunde. Po tome ispada da Zemlja svakih 100 godina uspori za 0,0014 sekundi, piše Forbes.

Druga metoda za procjenu usporavanje Zemlje koristi povijesne podatke o solarnim eklipsama (pomrčinama Sunca) uz pomoć kojih se došlo do zaključka kolikom se brzinom Zemlja rotirala u prošlosti. Prema toj metodi, Zemlja svako stoljeće uspori 2,5 milisekunde.

Ako se uzme prosječna vrijednost ove dvije metode Zemlja svakih 100 godina uspori za 0,002 sekunde.

Na osnovu ovih referenci nije teško izračunati da će trebati 25.000 godina da se Zemljinu danu doda pola sekunde, tj. 50.000 godina za jednu cijelu sekundu. A da se dan produlji na 25 sati trebat će – 180 milijuna godina.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar