Njemački novinar pomogao migrantima da ilegalno iz BiH pređu u Hrvatsku

Njemački novinar pomogao migrantima da ilegalno iz BiH pređu u Hrvatsku

ZAGREB – Hrvatska policija je u ilegalnom ulasku iz BiH u Hrvatsku zatekla kod Cetingrada osam stranaca, među kojima i njemačkog novinara (44) kojem se potom sudilo za ilegalan ulazak i krijumčarenje ljudima, ali ga je sud kaznio samo za ilegalan ulazak u Hrvatsku, saopštila je danas Policijska uprava karlovačka.

Prekršajno odjeljenje Općinskog suda u Karlovcu presudilo mu je da plati novčanu kaznu od 3.600 kuna za ilegalan ulazak, ali nije uvažilo drugi dio optužnog prijedloga policije kojim su ga teretili za pomaganje migrantima u nezakonitom prelasku granice.

Najavljeno je da će se zbog oslobađajućeg dijela odluke suda stanica granične policije Cetingrad u zakonskom roku žaliti, prenio je Index.hr.

U policijskom saopštenju navodi se da se kriminalističkim istraživanjem utvrdilo da je njemački državljanin pomagao ostalim strancima u nezakonitom prelasku, čime je kršio Zakon o strancima, Zakon o nadzoru državne granice i Zakonik o šengenskim granicama.

Ne navodi se iz kojih je zemalja sedmoro ilegalnih migranata sa kojima je zatečen njemački novinar kod Cetingrada, već samo da su svi rekli da namjeravaju da Hrvatskoj predaju zahtjev za međunarodnu zaštitu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar