Njemački službenik dobio otkaz zbog čitanja Hitlerove knjige na poslu

Njemački službenik dobio otkaz zbog čitanja Hitlerove knjige na poslu

Lokalni službenik u Berlinu dobio je izvanredni otkaz nakon što je otkriveno da je na poslu čitao originalni tekst “Mein Kampfa” Adolfa Hitlera.

On je u smjeni, u sobi za odmor, čitao izvorni primjerak u Njemačkoj zabranjene knjige Main Kampf (Moja Borba) u kojoj je Hitler izložio svoju rasističku ideologiju, osobito antisemitizam.

Službenik je tužio državu Berlin tvrdeći da je prije otkaza trebalo dobiti opomenu, no radni sud je danas odlučio da je otkaz zakonit, prenosi Hina.

Sudac je pojasnio da poslodavac u slučaju tako teškog prekršaja nije zakonski obvezan dati opomenu pred otkaz i da je imao pravo otpustiti ga po kratkom postupku.

Svastika ustavom zabranjena

“Zaposlenik radi u uniformi kojom predstavlja državu Berlin i tim više je dužan cijelo se vrijeme držati načela slobodnog demokratskog ustava”, rekao je sudac.

“Javno izlažući svastiku, ustavom zabranjeni nacistički simbol koji se nalazi na koricama knjige, službenik se odrekao prava na opomenu pred otkaz”, dodao je.

Otpušteni službenik ne može se žaliti višem saveznom sudu.

Nacistički diktator Adolf Hitler napisao je 1924. Mein Kampf u kojoj je izložio politička i ideološka gledišta koja su kasnija postala načela nacističke ideologije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar