NJEMAČKOM HARA BAGER-MAFIJA! Otkriven stil kriminalaca iz BiH, RH, Srbije, Slovenije…

NJEMAČKOM HARA BAGER-MAFIJA! Otkriven stil kriminalaca iz BiH, RH, Srbije, Slovenije…

“Kada je ‚gospodin Damir’ u filijali tvrtkee Zeppelin u Koblenzu naručio bager, zvučao je kao klasični klijent. Kazao je da mu je stroj potreban za gradilište u Westerwaldu. Zeppelin je vodeći brend u iznajmljivanju građevinskih strojeva, i s obzirom da je čovjek već imao otovoren račun kao klijent tvrtke, stroj je isporučen brzo i bez potpitanja. Da je osoba koja je naručila bager možda kriminalac, jedna suradnica je primijetila tek tri dana kasnije”, ovako počinje svoj tekst novinar magazina Spigel pod naslovom „Bager mafija”, prenosi Deutsche Welle.
Na kamionu s hrvatskim tablicama Spigel napominje da je suradanica Zeppelina bila upozorena od strane kolega iz saksonskog Bauchena. „Odmah je pozvala policiju”, piše Spigel, „ali kada su se policajci sat kasnije pojavili na baušteli, već je bilo prekasno. Žuti bager od 15 tona, koji nov košta 200.000 eura, jednostavno je nestao”. Spigel piše da je jedan očevidac kasnije ispričao kako je vidio da bager tovare na novi crveni mercedosov kamion, koji je imao hrvatske tablice. List primjećuje kako se radi o profesionalnoj bandi, koja „operira u velikom stilu”.
„Ogromne građevinske strojeve, utovarivači i bageri nestaju. A trag bager-mafije vodi na Balkan – u Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu”, piše njemački tjednik i dodaje da se strojevi prvo skladište u iznajmljenim halama. „Počinitelji mijenjaju tipske oznake, broj šasije… a transport preko granice preuzimaju tvrtke iz istočne Europe. Štete su milijunske. Samo u Hamburgu je u posljednje tri godine nestalo 16 Zeppelinovih utovarivača.” „Lopovi uvijek idu na istu foru”, piše ovaj hamburški tjednik:
„Nastupaju kao obični klijenti, otvore račun i službeno iznajmljuju strojeve. A kako bi to postigli uzimaju identitet uglednih tvrtki. I ‚gospodin Damir’ zaista postoji. Samo što on nije iznajmio strojeve”, piše Spigel naglašavajući da se radi o poštenom biznismenu iz Rurske oblasti. Dodaje da je „banda bacila oko na njegovu tvrtku zbog toga što ima odličan rejting”. „Krađom identiteta početkom godine bio je pogođen i Heinrich K. vlasnik strojogradnje u Munchenu. (…)
Nepoznate osobe su na njegovo ime uzele bager i druge strojeve za bauštele sjeverno od Hamburga. Sve je nestalo bez traga”, piše dalje Spigel primjećujući da je „borba protiv lopova u ovoj branši dio svakodnevice”. „Trka zeca i ježa” „Bauštele su često slabo čuvane, a javnost jedva da primjećuje šta se tamo događa. Rijetko da ima svjedoka koji su vidjeli osumnjičene i koji ih prijave”, piše list i dodaje kako bi tehnika mogla pomoći – „nadzorne kamere i GPS odašiljači”. „No, to uplaši samo lopove koji povremeno kradu. Profesionalci ih deaktiviraju i ometaju tehnologiju”, zapaža Spigel citirajući jednog suradnika Zeppelina koji kaže da je to isto kao „utrka između zeca i ježa”. Hamburški tjednik piše i da su pogođeni izgubili nadu u to da će im policija pomoći.
„’Naravno da prijavljujemo slučajeve’, kažu u Zeppelinu, ‚ali svaka služba istražuje samo na lokalnom nivou i počinje od nule’. A pri tom postoji isti obrazac po kojem se radi širom zemlje”, naglašava Spigel. List piše kako se u Zeppelinu „osjećaju prepušteni sami sebi”. „Jer, skoro svi slučajevi istrage se obustavljaju. Istražitelji su pronašli samo dva utovarivača zahvaljujući GPS. Žuti bager iz Koblenza „Detektivima je doduše pošlo za rukom da u Hrvatskoj i Sloveniji uđu u trag više strojeva.
Tamošnja policija nije oklijevala kao njemačka i odmah je zaplijenila strojeve. A među njima je bio i žuti bager iz Koblenza”, koji, kako kažu u Zeppelinu a prenosi Spigel, stoji na jednom parkiralištu uz granicu i čeka da ga prevezu u Njemačku. „Prvo njemački istražni organi moraju razjasniti sve formalnosti, a to može potrajati”, zaključuje Spigel.
Izvor: Vecernji.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar