NOVA ŠKOLSKA GODINA: Generalni štrajk u HNŽ definitivno početkom rujna

NOVA ŠKOLSKA GODINA: Generalni štrajk u HNŽ definitivno početkom rujna

Sindikati osnovnih i srednjih škola Hercegovačko neretvanske županije ostaju pri svojoj nedavnoj odluci da u srijedu, 4. rujna, dva dana nakon početka nove školske godine, stupaju u generalni štrajk.

U generalni štrajk idu sve osnovne i srednje škole ove županije koje nastavu izvode po hrvatskom i bosanskom planu i programu. ”Ništa se u međuvremenu nije promijenilo, nema nikakvih pregovora i razgovara s Vladom, potpuna obustava rada počinje 4. rujna.

Sve druge sindikalne aktivnosti smo ispucali, jednosatne obustave rada i prosvjede, sada je ostala ova najnepopularnija, nikome draga aktivnost, potpuna obustava rada”, kazao je za Bljesak.info Goran Milićević.

Do kada će štrajk trajati, ovisit će od Vlade Hercegovačko neretvanske županije. Sindikati očekuju da će pokazati određene razumijevanje za zahtjeve sindikata te dati ponudu koja bi mogla dovesti do prekida štrajka. S obzirom da postoje špekulacije kako pojedini djelatnici osnovnih i srednjih škola u Hercegovačko neretvanskoj županiji nisu u sindikatu te da stoga ne mogu štrajkati, Milićević je kazao kako to nije točno te pozvao sve prosvjetne djelatnike u ovoj županiji da im se u srijedu pridruže u štrajku.

”Postoje neki ravnatelji koji dezinformiraju svoje osoblje da mogu štrajkati samo one škole koje imaju sindikat, no to nije istina. Mi pozivamo sve djelatnike osnovnih škola da se pridruže generalnom štrajku da se skupa borimo za naš bolji materijalni i pravni položaj”, poručio je Milićević. Nadoknadu nastave zbog najavljenog generalnog štrajka prosvjetara u Hercegovačko neretvanskoj županiji dogovorit će pojedinačno ravnatelji škola. Djeca po zakonu ne mogu imati nastavu više od pet dana u tjednu. S toga bi se nastava prema riječima Milićević, kao i do sada mogla nadoknađivati skraćivanjem proljetnog i zimskog raspusta.

”Po našem kolektivnom ugovoru, sve što se može nadoknaditi mi ćemo nadoknaditi. Ono što se ne našom krivicom ne može nadoknaditi,  to se i ne mora”, objasnio je Milićević.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar