• Novo Blankino čudo! Bronca za jubilarnu desetu medalju u Riju
 • Novo Blankino čudo! Bronca za jubilarnu desetu medalju u Riju
 • Novo Blankino čudo! Bronca za jubilarnu desetu medalju u Riju
 • Novo Blankino čudo! Bronca za jubilarnu desetu medalju u Riju

Novo Blankino čudo! Bronca za jubilarnu desetu medalju u Riju

Ruth Beitía s 37 godina osvojila je zlato, Bugarka Demireva bila je druga, a treća naša heroina Blanka Vlašić. Sve tri zaustavile su se na 197 cm. Čudesan je to rezultat naše Splićanke

Blanka Vlašić brončana je u skoku u vis na Olimpijskim igrama u Riju!Najuspješnija hrvatska visašica svih vremena pod velikim je bolovima i pod blokadama došla do svoje druge olimpijske medalje u Riju preskočivši visinu od 197 centimetara.

Mučila se Splićanka u natjecanju koje je po broju kvalificiranih finalistica (17) nagovještavalo kako bi moglo ponuditi veliku neizvjesnost i visine, no ipak se prelomilo na visini manjoj od dva metra koju su preskočile tek četiri djevojke.

Zlatnu medalju i svoju prvu olimpijsku s 37 godina osvojila je Španjolka Ruth Beitía, srebro je pripalo Bugarki Mireli Demirovoj koja je upisala i osobni rekord, brončana je bila naša Blanka s najboljim rezultatom sezone, a četvrta Amerikanka Chaunté Lowe.

Rušila je Blanka letvicu već na prvoj visini od 188 centimetara, ali preskočila ju je iz druge, baš kao i sljedeće visine od 193 i 197 centimetara. Tresle su se letvice u drugim pokušajima, ali ostale su visjeti, što je bilo dovoljno za olimpijsku medalju, Blankinu drugu nakon srebra u Pekingu 2008. te jubilarnu desetu hrvatsku u Brazilu.,

Blanka je postala tek sedma atletičarka koja je od 1928., kada se ženski vis našao na programu Igara, osvojila dvije medalje. Do sada su to uspjele samo Iolanda Balas (dva zlata), Ulrike Meyfarth (dva zlata), Sara Simeoni(zlato i srebro), Štefka Kostadinova (zlato i srebro), Hestrie Cloete (dva srebra) i Ana Čičerova (zlato i bronca).

Blanka je finale morala odraditi pod blokadom zbog velikih bolova u Ahilovoj tetivi, zbog koje već godinama nije na vrhunskoj razini na kakvoj je bila u prošlom desetljeću. Šepala je, plakala od bolova, ali je još jednom pokazala koliko se željom i silnim trudom može izdržati i takve napore.

Od svih pokušaja na dva metra, osobito je blizu bio onaj treći u kojem je letvica umalo ostala. No kako nije, zlato je otišlo besprijekornoj Beitíji (sve do dva metra), a srebro Demirevoj koja je prije toga tek jednom rušila na 188 centimetara.

OI Rio, atletika (Ž), skok u vis, finale:

 1. Ruth Beitía (Španjolska) 197 cm
 2. Mirela Demireva (Bugarska) 197 cm
 3. Blanka Vlašić (Hrvatska) 197 cm
 4. Chaunté Lowe (SAD) 197 cm
 5. Alessia Trost (Italija) 193 cm
 6. Levern Spencer (Sveta Lucija) 193 cm
 7. Sofie Skoog (Švedska) 193 cm
 8. Marie-Laurence Jungfleisch (Njemačka) 193 cm
 9. Kamila Licwinko (Poljska) 193 cm
 10. Morgan Lake (Velika Britanija) 193 cm
 11. Inika McPherson (SAD) 193 cm
 12. Irina Geraščenko (Ukrajina) 193 cm

24sata.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar