O TROŠKU NARODA: U tri mjeseca Čović čak 14 puta putovao u Zagreb

O TROŠKU NARODA: U tri mjeseca Čović čak 14 puta putovao u Zagreb

N1 je u posjedu službenog dokumenta koji prikazuje troškove parlametaraca u BiH. Dokument prikazuje troškove putovanja zastupnika Parlamentarne skupštine BiH prva tri mjeseca 2022. godine, piše N1.

Najskuplje pojedinačno putovanje u ovoj godini bilo je ono predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBIH Denisa Zvizdića u Washington koje je porezne obveznike koštalo 12.870,98 KM. Zvizdić je u glavni grad SAD-a putovao jer je bio učesnik Sigurnosno-obavještajnog foruma. Zvizdić je ukupno na službena putovanja u prvom kvartalu godine potrošio 27.825.43 KM što ga čini “najskupljim” parlamentarcem. Zvizdić je putovao u Dubai, New York, Berlin, Atinu.

Zanimljivo je da je učešće na Parlamentarnoj raspravi u UN u New Yrok-u, za pet dana Zvizdića koštalo 7.467,48 KM, dok je zastupnika Safeta Softića isto putovanje koštalo 5.122,29 KM.

Drugi na listi “najskupljih” putujućih delegata je predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović. U prva tri mjeseca ove godine Čović je obavio čak 17 službenih putovanja

Od 17 puta koliko je Čović za putovanja trošio novac građana, čak 14 puta je putovao u Zagreb. Najčešće se u opisu putovanja navode sastanci sa visokim dužnosnicima Hrvatske. U političkom smislu tako veliki broj putovanja jasno ukazuje na intenzitet involviranosti hrvatskog državnog vrha u unutrašnja pitanja u BiH, za sve to narod BiH zemlje koju Čović prema posljednjim izjavama želi dodatno podijeliti platio je 18.186,51 KM. Tri destinacije koje nisu Zagreb, a koje je Čović posjetio su Vukovar, Beograd i Ljubljana, piše N1.

Putovanja zamjenika dopredsjedavajućeg Doma naroda Bakira Izetbegovića koštala su 13.525.89 KM. Zanimljivo je da je Izetbegović službene posjete Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Luksemburgu, Danskoj i Švedskoj, Autriji iskoristio za animiranje glasača.

“Nama treba 80.000 glasova u RS-u, da u Narodnoj skupštini RS-a dobijemo 10 ili 12 mandata. Kada to uradimo, onda je druga priča u BiH. To je jedan dan u četiri godine. Birajte koga god hoćete, ali birajte one koji vole BiH”, poručio je Izetbegović tokom posjete Luksemburgu koju su mu platili građani.

Od ostalih zastupnika koji su putovali na listi se nalaze imena Asima Sarajlića (Putovanje u Beograd koje je koštalo nešto više od 1.000 KM), Safet Softić (nešto više od 9.000 KM za putovanja u Madrid i New York), Darijana Filipovoić (Dubai 3.909 KM)…

Dopredsjedavajući Doma naroda iz reda srpskog naroda Nikola Špirić nije putovao nigdje, plaća od 5033 KM plus topli, plus odvojeni život, plus paušal, lijegala je redovno.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar