VALJA SE PRISJETITI: Entitet kojeg nemamo postao punoljetan

VALJA SE PRISJETITI: Entitet kojeg nemamo postao punoljetan

Predsjednik RH Zoran Milanović u zadnjim nastupima najavljuje da će Hrvati u BiH proglasiti treći entitet, jer im je to plan B u slučaju da Izborni zakon ostane kakav jest.

“Hrvati idu putem stvaranja posebnog entiteta”, kaže Milanović. Međutim, nije moguće da Milanović ne zna Milanović da politički predstavnici Hrvata u BiH već odavno nemaju nikakav plan, a da je priča o hrvatskom, trećem entitetu postala punoljetna već odavno. Teritorijalne manipulacije biračkim tjelesima, uz Komšića, jedini su program HDZ-a BiH zadnjih dvadesetak godina.

Valja se prisjetiti:
Dnevni Avaz(Ivo Miro Jović)

Rujan 2005.

Predsjedavajuci Predsjedništva BiH Ivo Miro Jovic jučer je u Brčkom izjavio da treći entitet nije želja HDZ-a. On je to rekao tijekom boravka izaslanstva HDZ-a u ovom gradu, a u kojoj su, osim njega, bili predsjednik stranke Dragan Čović i predsjednik FBiH Niko Lozančić. Ali, ako dva konstitutivna naroda u BiH imaju entitete, onda to treba omogućiti i trećem. Ono što ima neko želimo i mi za sebe, ništa preko toga. Samo ravnopravnost u skladu s europskim načelima rekao je Jović, danas bjegunac.

Oslobođenje/Nezavisne novine(Dragan Čović)

Rujan 2008.

Dragan Čovic, predsjednik HDZ BiH, izjavio je da će ta stranka i dalje tražiti treći entitet, odnosno uređenje koje će na potpuno identičan način riješiti interese Hrvata, Srba i Bošnjaka i istaknuo da o ovom pitanju nema nikakvih razlika između ove stranke i HDZ 1990. “HDZ BiH će i dalje tražiti treći entitet, odnosno uređenje koje će na potpuno identičan način riješiti interese Hrvata, Srba i Bošnjaka, a hoće li se to zvati treći entitet ili federalna jedinica manje je važno od toga da ima svoju izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast”, rekao je Čović.

Fena(Ljubić)

Veljača 2010.

Hrvatska demokratska zajednica 1990 zalaže se za korjenitu reformu Ustava BiH koja će eliminirati sve diskriminacijske mehanizme, kako prema konstitutivnim narodima, tako i prema nacionalnim manjinama i ostalima, kazao je na press-konferenciji u Sarajevu predsjednik te stranke Božo Ljubić, javila je Fena. Dodao je kako HDZ 1990 smatra da se pitanje BiH može riješiti pametnom kombinacijom dva principa principa teritorijalizacije i principa konsocijacije, to jest institucionalne autonomije, odnosno ravnopravnosti. Odgovarajući na novinarsko pitanje da li teritorijalizacija i institucionalna autonomija znači treći entitet, Ljubić je odgovorio da sve dotle dok u BiH egzistiraju dva entiteta jedan s bošnjačkom većinom i institucionalnom dominacijom Bošnjaka, drugi sa srpskom većinom i svekolikom dominacijom, legitimno je pitanje i trećeg entiteta.

/Izvor: Stijena.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar