Obilježavanje 130. godišnjice Zemaljskog muzeja BiH 1. veljače

Obilježavanje 130. godišnjice Zemaljskog muzeja BiH 1. veljače

S velikim zadovoljstvom pozivamo sve one koji vole i podržavaju Zemaljski muzej BiH, kao i one koji nikada do sada nisu bili u Muzeju da nam se pridruže 1. veljače 2018. godine na svečanom obilježavanju 130. godišnjice postojanja i djelovanja ove značajne institucije, stoji u pozivnici zemaljskog muzeja BiH, a dalje navode:

“Od kada je odlukom tadašnje Zemaljske vlade Muzej osnovan kao samostalna državna ustanova, te 1. veljače 1888. godine i službeno otvorio svoja vrata, razvijao se do statusa najvažnije suvremene znanstveno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini. Iako se posljednjih godina suočava sa izuzetno velikim izazovima koje pred njega stavlja žalosna politička realnost današnje BiH, kolektiv Zemaljskog muzeja BiH opredijeljen je da održi i unaprijedi tradiciju koju uspješno baštini već 130. godina.

U protekloj godini uspješno su realizirani brojni projekti sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, Federalnim ministarstvom kulture i sporta, Federalnim ministarstvom obrazovanja i znanosti, te županijskim ministarstvom kulture i sporta. Brojne općine, županije i gradovi su putem Memoranduma o razumijevanju financijski pomogli rad naše institucije, a pouzdane partnere i dalje nalazimo u UNESCO-u, te ambasadama SAD-a, Francuske, Italije, Turske, Austrije i dr. Zadovoljstvo nam je naglasiti da su i kompanije kao Wienerberger AG, Lutrija BiH, Union banka d.o.o, DHL International d.o.o., Deling Tuzla, Gazprom benzinske postaje u BiH, Unilab d.o.o, Neimari d.o.o., DSC i dr. prepoznali važnost uloge koju Zemaljski muzej BiH obavlja te se nadamo da će njihov primjer slijediti i drugi privredni subjekti.

Brojne aktivnosti i programi sprovedeni su u saradnji sa našim partnerima iz BiH i inozemstva, kao što su Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Zavod za zaštitu spomenika Federacije BiH, Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu, Civitas BiH, CHwB BiH, Univerzitet u Sarajevu, Arheološki muzej u Zagrebu, Filozofski fakultet sveučilišta u Zagrebu, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Goethe-Institut Sarajevo, Yunuz Emre Institut, ali i s brojnim našim sugrađanima koji su doniranjem predmeta ili skromnih finansijskih sredstava doprinijeli da Zemaljski muzej BiH ne bude izbrisan sa znanstvene i kulturne scene.

Iz raznovrsnog programa koji smo za Vas pripremili izdvajamo:

10:00 Svečano otvaranje obnovljene izložbene sale na Odjeljenju za prirodne znanosti

12:00 Predavanje: Neolitička revolucija i prvi poljodjelci (predavač: dr. sc. Jacqueline Balen, Arheološki muzej u Zagrebu), Mala sala u Odjeljenju za prirodne nauke.

13:00 Predavanje: O nastanku Albuma narodnih nošnji u BiH (predavači: Ernis Šljivo i Samir Avdić, kustosi ZMBiH) – Obnovljena sala u Odjeljenju za prirodne nauke

15:00 Predavanje: O nastanku Albuma narodnih nošnji u BiH (predavači: Ernis Šljivo i Samir Avdić, kustosi ZMBiH) – Obnovljena sala u Odjeljenju za prirodne nauke

17:00 Predavanje: Arheologija u stvarnosti i arheologija na filmu (predavač: dr. sc. Jacqueline Balen, Arheološki muzej u Zagrebu); Mala sala u Odjeljenju za prirodne nauke

19:00 Otvaranje izložbe „Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća“ autorice Marice Filipović, muzejske savjetnice ZMBiH, Odjeljenje za etnologiju

Radionice i prezentacije u obnovljenoj sali u Odjeljenju za prirodne nauke

10:30 do 16:30 radionica: Upoznajte stijene i minerale i njihove optičke karakteristike (na puni sat prezentacija mikroskopskih preparata)

10:30 do 16:30 radionica: Orhideje, otrovne biljke i rukopisi Karla Maly-a

10:00 do 19:00 prodaja muzejskih publikacija, suvenira, starih razglednica i novih suvenira po promotivnim cijenama

10:30 do 23:00 poster prezentacija i praktičan rad na konzervaciji i restauraciji: suradnja sa Državnim institutom za konzervaciju i restauraciju u Rimu (ISCR) i Institutom Ministarstva za kulturnu baštinu Italije u Firenci (Opificio delle pietre dure)

16:30 do 23:00 radionica: Gljive iz mikološke zbirke Botaničkog odsjeka (izrada modela)

10:30 do 23:00 prezentacija: Ruže – istraživanje i primjena

10:30 do 22:00 prezentacija i prodaja biljaka – hol Odjeljenja za prirodne nauke

19:30 do 20:30 radionica o tkanju, Odjeljenje za etnologiju

Pozivamo vas da 1. februara 2018. g., od 10:00 do 23:00, uz besplatan ulaz i brojne sadržaje zajedno s nama proslavite 130. rođendan našeg Muzeja!

Odvojite dan i noć za Muzej!

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar