Usvojen Nacrt Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji

Usvojen Nacrt Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji

Na nastavku 72. sjednice, na prijedlog Ministarstva za pitanja branitelja, Vlada Hercegovačko – neretvanske županije usvojila je Nacrt Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u Hercegovačko – neretvanskoj županiji. Tijekom rasprave istaknuto je kako su pri izradi Nacrta Zakona konzultirane udruge koje okupljaju braniteljsku populaciju i uvaženi njihovi prijedlozi.

Također, Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o zaštiti od buke kojim se definiraju mjere kojima se može utjecati na kontrolu i smanjenje buke kroz prostorno planiranje, izdavanje dozvola, te mjerenje buke. Osnovni cilj Zakona je sprječavanje, ublažavanje ili smanjenje štetnih učinaka izlaganja buci.

Vlada je dala suglasnost na Program rada i Financijski plan Agencije za privatizaciju u HNŽ za 2018. godinu. Programom privatizacije za 2018. godinu planirane su aktivnosti vezane za privatizaciju preostalog državnog kapitala i državne imovine na prostoru HNŽ, te nastavak kontrole izvršenja obveza iz kupoprodajnih ugovora za ona poduzeća i imovinu koja je prodana metodom tendera i neposredne pogodbe.

Vlada je, na današnjoj 73. sjednici, osim usvojenih redovitih odluka iz područja financija, raspravljala o pokretanju snažnijeg investicijskog ciklusa izgradnje i moderniziranja regionalnih cesta. S obzirom na to da su između razina vlasti u F BiH u tijeku konzultiranja o načinu raspodjele naknade za ceste koja je krajem godine povećana za15 pf. od čega 10 pf. ide za autoceste i brze ceste a 5 pf. za ostale ceste, Vlada je usvojila Odluku kojom se traži da raspodjela 5 pf. za F BiH ostane po dosadašnjem ključu raspodjele odnosno 45% F BiH, 30% županijama i 25% jedinicama lokalne samouprave. Pored toga, od Vlade F BiH traži  se da izvan snage stavi odluke o kategoriziranju cesta u autoceste i brze ceste, magistralne ceste i regionalne ceste iz 2014. godine.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar