Obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici

Obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici

U Memorijalnom centru u Potočarima danas se održava  komemoracija, a potom i dženaza i ukop 50 žrtava najtežeg zločina počinjenog u Evropi od Drugog svjetskog rata, u kojem je ubijeno 8372 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti.

SPECIJALNI PROGRAM BHRT-a


Marija Pejčinović Burić, Generalni sekretar Vijeća Evrope


Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku


Dritan Abazović, premijer Crne Gore


Srebrenica 2022. – Alis Ndertu, zamjenica generalnog sekretara UN-a


Kasja Olongren – ministrica odbrane Nizozemske

Dvadeset i sedam godina ovo mjesto čuva sjećanja na strašne zločine i sjećanje na potpunu nespremnost vojnika da im tu zaštitu pruže…Ovo su vaša sjećanja i nasa sjećanja, neće nestati vremenom, jer je vaša duboka bol uvijek tu.


Ajdan Ozoguz – potpredsjednica Bundestaga Njemačke

Knjiga izgubljenih života, Srebrenica znači nezamislivi zločin, nemjerljivu bol, nemoć da se zaštite oni koji se sami nisu mogli zaštititi, to je bio neuspjeh cijele međunarodne zajednice. Možda nismo bili dovoljno složni, možda smo se uplašili, žrtve ne smijemo zaboraviti…Srebrenica stoji kao upozorenje cijelom svijet da nijedan zločin nigdje neće ostati nekažnjen.


Grasijela Gati Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove

Čuvanje istine je bit našeg boravka ovdje danas, Srebrenica s jedne strabe znači okrutnost, a sa druge ogromnu hrabrost, otpronost i mogućnost pomirenja, nadilazi sve religije i kulture.


Svaki put kada dođem na ovo sveto mjesto osjećam težak teret, kazao je Kristijan Šmit, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini na komemoraciji povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar