Obilježavanje 75. obljetnice Bleiburške tragedije

Obilježavanje 75. obljetnice Bleiburške tragedije

Ovogodišnja komemoracija u povodu 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. održat će se u subotu 16. svibnja na Bleiburškom polju u Austriji, u Zagrebu i u Sarajevu.

Organizator središnje komemoracije je Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu je Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Zbog pandemije izazvane koronavirusom nije bilo moguće pripremiti središnju komemoraciju na Bleiburškom polju, pa će se ona održati na više mjesta.

U 10 sati bit će molitva na groblju u Unterloibachu i potom polaganje vijenaca kod spomenika na Bleiburškom polju uime državnih vlasti Republike Hrvatske i Počasnog bleiburškog voda. Sukladno trenutačnim propisima u Austriji, molitvi i polaganju vijenaca nazočni će biti voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominiković, veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić i nekolicina članova Počasnog bleiburškog voda iz Austrije.

U 11 sati bit će molitva i dova te polaganje vijenaca uime državnih delegacija na groblju Mirogoj u Zagrebu. Molitvu će predvoditi vojni biskup u Hrvatskoj Jure Bogdan, a dovu imam Zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštić.

U 12.15 sati misu u katedrali u Sarajevu predvodit će vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Misa će se slaviti sukladno epidemiološkim propisima koji se odnose na vjerske obrede u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska radiotelevizija (HRT), Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTV HB) i Hrvatski katolički radio (HKR) izravno će prenositi komemorativni skup s groblja Mirogoj u Zagrebu i misu iz sarajevske katedrale, najavio je Počasni bleiburški vod.

J.Vr.,KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing