Od prvog travnja nove mjere za ulazak u Republiku Hrvatsku

Od prvog travnja nove mjere za ulazak u Republiku Hrvatsku

Hrvatski ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović u petak je najavio novi paket mjera koji stupa na snagu od 1. travnja, a koji predviđa olakšavanje ulaska u Hrvatsku onima koji su preboljeli koronu, cijepljenima i testiranima PCR testom, te mogućnost brzog antigenskog testa koji je na listi EU-a.

Za djecu do sedam godina se neće tražiti negativan test, rekao je Božinović

Što se tiče onih koji su preboljeli koronavirus, tražit će se potvrda od liječnika da su preboljeli koronu. Potvrda ne smije  biti starija od šest mjeseci te će tako i oni moći prelaziti granicu bez negativnog testa.

Prema Božinovićevim riječima,  putnici koji ulaze u Hrvatsku na graničnom prijelazu će osim PCR testa moći predočiti i antigenski test koji se često naziva i “brzi test”.

Testiranje antigenskim testovima se izvodi uzimanjem brisa sluznice nazofarinksa/nosa, a rezultati će na vašoj e-mail adresi biti već u roku od otprilike sat vremena. Test otkriva prisutnost nukleokapsidnog antigena virusa SARS-CoV-2 u brisu nazofarinksa i omogućava bržu i pristupačniju dijagnostiku. U slučaju da je test negativan, a osoba ima simptome, obvezno je napraviti PCR test kako bi se bolest potvrdila ili isključila.

Brzi antigenski test na koronu u Njemačkoj su dostupni u Centrima za testiranje, ali i u ljekarnama.

Izvor: Fenix-magazin/MD

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar