• Odlučio Time: Angela Merkel izabrana je za osobu godine
  • Odlučio Time: Angela Merkel izabrana je za osobu godine

Odlučio Time: Angela Merkel izabrana je za osobu godine

Njemačka kancelarka Angela Merkel je osoba godine po izboru magazina Time.

Nancy Gibbs, urednice Timea napisala je da je Merkel izabrana za osobu godine “jer se osudila zatražiti od svoje zemlje viđe nego što bi se većina drugih političara usudila, zbog toga što je čvrsto ustala protiv tiranije i pružila nepokolebljivo moralno vodstvo u svijetu gdje ga uopće nema”.

Merkel je godinu počela suprostavivši se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu oko Ukrajine. Potom je došla grčka kriza koja je zaprijetila cijeloj Eurozoni. Merke se, kako piše Time, s njom čvrsto nosila.

Merkelina uloga u izbjegličkoj krizi koja pogađa svijet dovela je do toga da ju neki nazivaju i ‘europskom savješću’. 

– Otvorila je njemačka vrata kada su ih druge europske zemlje zalupila. Suočena je sintenzivnim pritiskom i kritikama i od svojih državljana, ali i konzervativnih saveznika. Promatrajući izbjeglice kao žrtve koje treba spasiti, a ne osvajače koje treba odbiti, ova je žena, odrasla iza željezne zasvjese, riskirala sa slobodom. Pastorova je kćer zavitlala milosrđem kao oružjem – napisala je Timeova urednica.

Njen politički stil je ne imati ga: bez dekora, bez prestiža, bez karizme, samo oštar osjećaj moći onoga koji se trudi preživjeti i znanstvena posvećenost podacima, objasnio je Time svoju odluku.

Time od 1927. dodjeljuje nagradu pojedincima koji su u protekloj godini na pozitivan ili negativan način utjecali na okolinu, a pobjednika bira uredništvo magazina.

U konkurenciji titulu osobe godine bili su među ostalim ruski predsjednik Vladimir Putin, republikanski kandidat za američkog predsjednika Donald Trump, vođa ISIL-aAbu Bakr Al-Baghdadi, Caitlyn Jenner, iranski predsjednik Hassan Rouhani, Black Lives Matter aktivisti, direktor Ubera Travis Kalanick.

24sata.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar