ODRŽANO ISPITNO I IZVJEŠTAJNO ROČIŠTE PO STEČAJNOM POSTUPKU J.P. ŠUME HERCEG BOSNE

ODRŽANO ISPITNO I IZVJEŠTAJNO ROČIŠTE PO STEČAJNOM POSTUPKU J.P. ŠUME HERCEG BOSNE

U Mostaru je u četvrtak, 11.5.2017. održano ispitno i izvještajno ročište po stečajnom postupku koje se provodi nad J.P. Šume Herceg Bosne d.o.o. Mostar. Za općinu Prozor – Rama je ovo veoma značajan postupak jer se u ovoj općini nalazila Šumarija Rama koja je sastavni dio ovog poduzeća. U ovoj općini se nalaze glavne šume i šumsko zemljište koje su upisane u posjed ovog javnog poduzeća.

Ročištu su prisustvovali odvjetnici koji su zastupali radnike, pa i nekoliko, sada već bivših,  radnika (pokretanjem stečajnog postupka svi dotadašnji uposlenici dobili su rješenja o prestanku radnog odnosa), predstavnici Porezne uprave, predstavnici dobavljača, te predstavnici Federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i predstavnici općine Prozor – Rama.

U ispitnom dijelu ročišta stečajna upraviteljica utvrdila je iznose koje je prihvatila kao opće potraživanje, te one koje smatra razlučnim i izlučnim potraživanjima.

U izvještajnom dijelu ročišta formirano je Vijeće vjerovnika, podneseno je izvješće o ekonomskom stanju dužnika i definirane procedure kojima će se odvijati stečajni postupak.

Važno je naglasiti kako je stečajna upraviteljica utvrdila i predložila, a Sud usvojio, stav da u stečajnu masu ne ulaze šume i šumsko zemljište. Takav pristup pozdravljen je i od predstavnika Federacije i općine Prozor – Rama. Općina Prozor – Rama dodatno je predložila da se, sa ciljem očuvanja zdravstvenog stanja šuma i voćnjaka u blizini šuma, organizira sanitarna sječa šume i da tu sječu provode otpušteni djelatnici Šumarije Rama, ali ovaj prijedlog nije prihvaćen od strane Suda. Da je ovaj prijedlog usvojen, bilo bi više korisnih efekata – šuma bi bila zaštićena i od gubara i drugih štetočina, pa i od šumokradica, pri tome bi radnici koji su dobili otkaze bili zbrinuti a stanovništvo bi moglo računati na legalan prodajni lager ogrjevnog drveta, što bi sve skupa bilo pozitivno.

Činjenicom da šume na području općine Prozor – Rama nisu ušle u stečajnu masu zaštićuje ih od mogućnosti prodaje kroz stečajni postupak. Međutim, borba za očuvanje šuma i šumskog zemljišta ostaje se provoditi i kroz postupak koji je, prije pokretanja stečaja, bio organiziran na Općinskom sudu u Konjicu. Tijekom 2016. godine, u izvršnom postupku koji je u ime grupe uposlenika provodio odvjetnik iz Konjica, provođena je prodaja ogromne površine šumskog zemljišta (2.183 dunuma) na katastarskoj čestici Makljen. Prodaja je tada (vrlo tiho, bez znanja šire javnosti) dovedena do trećeg ročišta i bila pred samim završetkom. Međutim, nakon pokretanja stečajnog postupka, uz intervencije od strane općine Prozor – Rama i od strane Federalnog pravobraniteljstva, postupak prodaje privremeno je obustavljen. Slijedi borba u kojoj se treba konačno izboriti da velika šumska površina ne dospije u ruke raznih mešetara, već da ostane opće dobro.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar