OHR pripremio materijale o distribuciji mandata: Livno daje devet delegata, Bihać osam, iz Sarajeva u DN ide pet Srba, iz Mostara i Širokog devet Hrvata

OHR pripremio materijale o distribuciji mandata: Livno daje devet delegata, Bihać osam, iz Sarajeva u DN ide pet Srba, iz Mostara i Širokog devet Hrvata

OHR je pripremio prijedlog odluke o distribuciji zastupnika za Dom naroda FBiH, saznaje Istraga. Materijal sadrži tabelu u kojoj su upisani brojevi bošnjačkih, hrvatskih i srpskih zastupnika po županijama, te broj zastupnika za one koji se izjašnjavaju kao ostali. Sve bi, kako saznajemo, u narednim danima trebalo biti dostavljeno Središnjem izbornom povjerenstvu BiH. Prema OHR-ovom izračunu, županije sa koji su pod apsolutnom kontrolom HDZ-a BiH delegirat će sedamnaest od ukupno 23 zastupnika u Klubu Hrvata. Preostalim županijama pripada ukupno šest zastupnika iz reda hrvatskog naroda, što znači da nitko osim HDZ-a BiH, čak ni u drugom krugu, neće moći predložiti (pot)predsjednika Federacije BiH. U nastavku ćemo, ukratko, obraditi svaki od deset županija.

HNŽ – Mostar (9 zastupnika – 5 H, 2 S, 1 B i 1 O) 

Nakon odluke Christiana Schmidta, HNK bi, prema izračunu OHR-a, trebao davati devet zastupnika. Umjesto dosadašnja tri zastupnika iz reda hrvatskog naroda, HNŽ će davati pet zastupnika u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH. Dvoje Srba bi, predlaže OHR, trebalo ući iz HNŽ. Bošnjacima iz županije pripada samo jedno mjesto, koliko i onima koji se izjašnjavaju kao ostali.

 

ZHŽ- Široki Brijeg, (7 zastupnika – 4 H, 1 S, 1 B, 1 O)

Zapadnohercegovačkoj županiji, izračunali su eksperti OHR-a, trebaju pripasti četiri zastupnika iz reda hrvatskog naroda, te po jedan zastupnik iz reda srpskog, bošnjačkog i ostalih. U odnosu na ranije rješenje, OHR je ovoj županiji dodao jednog zastupnika iz reda hrvatskog naroda.

Prema popisu stanovništva, u ZHK živi 94 tisuće stanovnika od čega je 93800 Hrvata, 718 Bošnjaka, 101 Srbin i 354 iz reda ostalih.

K10 – Livno ( 9 zastupnika, 3 H, 4 S, 1 B, 1 O)

OHR-ovi eksperti predlažu da Livanjska županija, u kojoj živi 84 tisuće stanovnika, daje devet delegata. Tri bi pripala Hrvatimačetiri Srbima, te po jedan Bošnjacima i ostalima. U ovoj županiji živi 64 tisuće Hrvata, 10 tisuća Srba, 8 tisuća Bošnjaka i 581 ostali. U odnosu na ranije odredbe, OHR je ovoj županiji dodao jednog zastupnika iz reda hrvatskog naroda.

SBŽ- Travnik (8 zastupnika, 4 H, 2 B, 1 S, 1 O)

U SBŽ živi 254 tisuće stanovnika. Oko 146 tisuća se izjašnjava Bošnjacima, 97 tisuća je Hrvata, 3000 Srba i oko 7000 ostalih. OHR-ova računica kaže da bi taj kanton trebao dati četiri zastupnika iz reda hrvatskog narodadva Bošnjaka, te po jednog Srbina i ostalog. U poređenju sa ranijim odredbama, SBŽ je dobio po jednog zastupnika iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda.

USŽ- Bihać (8 zastupnika, 3 B, 3 S, 1 H i 1 O)

U odnosu na prethodne godine, OHR je Unsko-sanskoj županiji  dao dva dodatna zastupnika. Jedan dodatni pripada Bošnjacima, jedan dodatni – Srbima. Tako će ubuduće biti ovakav raspored iz USŽ-a – tri Bošnjaka, tri Srbina, jedan Hrvat i jedan iz reda ostalih. U USK, prema popisu iz 2013. godine, živi 273 tisuće stanovnika. Od toga je 246 tisuća Bošnjaka, pet tisuća Hrvata, osam tisuća Srba i 13 tisuća ostalih.

ZDŽ – Zenica (9 zastupnika, 4 B, 2 H, 2 S, 1 O)

Prema popisu iz 2013. godine, u ZDK živi 364 tisuće stanovnika. Bošnjaka je 300 tisuća, Hrvata 43 tisuće, Srba pet tisuća, dok je ostalih oko 15 tisuća. Nakon Schmidtove odluke, četiri zastupnika pripadaju Bošnjacima, dva Hrvatima, dva Srbima i jedan ostalima. U odnosu prethodne godine, po dodatnog zastupnika su dobili Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

ŽS – Sarajevo (12 zastupnika, 4 B, 1 H, 5 S, 2 O)

Schmidtovom odlukom Kanton Sarajevo je dobio četiri dodatna zastupnika. Raspored bi trebao izgledati ovako – Bošnjaci četiri zastupnika, Srbi pet zastupnika, Hrvati jednog zastupnika i ostali dva zastupnika. Prema popisu iz 2013. godine, u Kantonu Sarajevo živi 413 tisuća stanovnika. Bošnjaka je 346 tisuća, Hrvata 17 tisuća, Srba 13 tisuća, a stalih 36 tisuća.

BPŽ – Goražde (4 zastupnika, 1 B, 1 H, 1 S, 1 O)

U odnosu na prethodni period, Goražde je ostalo na istom broju zastupnika iz reda konstitutivnih naroda. Po jednog zastupnika dobijaju Bošnjaci, Srbi, Hrvati i oni koji se izjašnjavaju kao ostali. U BPK je, po popisu iz 2013. godine, živjelo 23 tisuće stanovnika.  Bošnjaka je 22300, Hrvata 24, Srba 885 i ostalih 512.

TŽ – Tuzla  (11 zastupnika, 5 B, 1 H, 4 S, 1 O)

U Tuzlanskoj županiji živi 445 tisuća stanovnika. Oko 392 tisuće ih se izjašnjava kao Bošnjaci. Hrvata je 23500, Srba 7000, a ostalih 22000. Nakon Schmidtove odluke ovoj županiji pripada pet bošnjačkih zastupnika, jedan iz reda hrvatskog naroda, četiri Srbina i jedan ostali.

PŽ – Orašje (4 zastupnika, 1 B, 1 H, 1 S, 1 O)

Prema popisu iz 2013. godine u Posavskoj županiji živi 43 tisuće stanovnika. Oko 33600 ih se izjašnjava Hrvatima, 8200 je Bošnjaka, 831 Srbin, dok je ostalih 770. Christian Schmidt je odlučio da svi daju po jednog delegata u Dom naroda FBiH.

Kada se sagleda OHR-ov prijedlog, možemo primijetiti veliku disproporciju kada je u pitanju vrijednost glasa.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing